Muzeele sărbătoresc în această perioadă un eveniment deosebit care marchează Ziua Internaţională a Muzeelor, stabilită întotdeauna pe data de 18 mai. Din nou, Mediaşul va adera la pandantul nocturn al acestei Zile speciale, şi anume la Noaptea Europeană a Muzeelor. Acest tip de manifestare se află deja la cea de-a 12-a ediţie, fiind iniţiat de către Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi se bucură la ora actuală de o susţinere deosebită din partea Consiliului Europei, UNESCO şi Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM).

Ne revine deosebita plăcere să aducem la cunoştinţa publicului faptul că Muzeul Municipal Mediaş și Casa Memorială ”St. L. Roth”, împreună cu Muzeul Gazelor şi Casa Memorială ”Hermann Oberth” se alătură celor peste 3.000 de instituții europene care vor organiza la sediile lor Noaptea Muzeelor.

În acest an este pentru a doua oară când la Mediaş se reuşeşte organizarea unui program unitar dedicat acestui eveniment muzeistic, fiind implicate toate instituţiile locale de profil, ceea ce oferă publicului posibilitatea parcurgerii unui veritabil tur cultural al muzeelor și caselor memoriale medieşene, iar programele alese în acest an reprezintă încercarea de promovare și valorificare a artiștilor locali.

Program Noaptea Muzeelor Medieşene 2016:

1. Muzeul Municipal Mediaş:

A. Deschiderea expoziției de arheologie: Drumuri și cioburi – povestea arheologică a unui tronson hunedorean de autostradă – în parteneriat cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, ora 18:00;
B. Recitaluri de muzică: Ela Sol și Crista Lurtz, ora 19:00; 
C. Teatru: Fabula tainei bine păstrate (de Alejandro Casona) susţinut de trupa locală Noi și atât (Distribuția: Dan Popa, Sebastian Pop, Camelia Stârcescu, Gabriela Feher, Alexandra Popa. Regia: Edith Tulai-Depner), ora 21:00;
D. Oferta expoziţională: 1. Istorie – Arheologie;
2. Ocupaţii tradiţionale şi port popular pe Valea Târnavelor;
3. Arme albe și de foc din colecția Muzeului Mediaș;
4. Fluturi, flori, culori … poeme ale copilăriei, expoziție de artă organizată în colaborare cu Clubul Copiilor Mediaș;
5. Drumuri și cioburi – povestea arheologică a unui tronson hunedorean de autostradă;
6. Colecția de fluturi și insecte a Muzeului Mediaș;
7. Colecţia Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor, filiala Mediaş.

Adresa: Str. Mihai Viteazu, Nr. 46.
Program: 16:00 – 00:00.

2. Casa memorială Stephan Ludwig Roth:

A. Expoziţia – Viaţa, activitatea şi opera lui Stephan Ludwig Roth;

Adresa: Str. Johannes Honterus, Nr. 10.
Program: 17:00 – 20:00.

3. Muzeul Gazelor Naturale:

A. Expoziţiile permanente;
B. Vernisaj expoziţie de artă – Ion Constantinescu & Sorin Pănăzan, ora 18:00;
C. Recital de poezii, ora 19:00;
D. Proiecții de film documentar (domeniul geologiei), ora 20:00.

Adresa: Şoseaua Sibiului, Nr. 5.
Program: 16:00 – 00:00.

4. Casa Memorială Hermann Oberth:

A. Expoziţia permanentă – Viaţa şi activitatea savantului Hermann Oberth;

Adresa: str. Hermann Oberth, nr. 23.
Program: 16:00 – 22:00.

ACCESUL ESTE GRATUIT!

Comments

comments

Location: Mediaș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

Loading…
  • Casa Gazelor Naturale Medias

    Casa Gazelor Naturale fost inaugurata de catre compania Romgaz in anul 2010, fiind amplasata in mijlocul unui frumos parc natural. Inaugurarea a avut loc cu ocazia implinirii a 100 de ani de la prima sonda comerciala de gaze naturale din Romania. Este locul unde se valorifica trecutul istoric al gazelor naturale, se consulta lucrari de specialitate, se pot organiza:  conferinte, simpozioane, cursuri, mese rotunde si intalniri de afaceri. Se gasesc exponate specifice sectorului gazifer, manuscrise si documente de referinta, moment foto – video de istorie a industriei, harta digitala interactive a ramurilor industriei gazifere, biblioteca de carte tehnica si lucrari stiintifice, colectie de carote si minerale. Misiunea Centrului este de a culege informatii si de a organiza activitati de diseminare; perfectionarea si implicarea in activitatea de cercetare si elaborare a materialelor privind sectorul gazelor naturale; schimbarea perceptiei asupra rolului pe care gazele l-au avut si il au in viata oamenilor; […]

  • Muzeul Municipal Medias

    Muzeul isi are inceputul in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, dar fondarea sa este definitivata in 1901. A fost obiectul preocuparii unor profesori de la gimanziul mediesan,  apoi comitetul format pentru patronarea sa a solicitat trecerea lui in proprietatea Bisericii Evanghelice. Dupa preluarea colectiei sale de catre liceul german in anul 1906, incepand cu anul 1922 acesta s-a numit „Museum Alt Mediasch”S-au succedat: in anul 1949 transferarea sa in cladirea „Ateneului popular”  sub denumirea de Muzeul Raional „Nicolae Balcescu”,  apoi in 1961 prin extinderea cu 3 incaperi s-a infiintat sectia de Stiintele naturii, iar in 1970 o data cu stabilirea muzeului in cladirea fostei Manastiri franciscane s-a infiintat cea de-a treia sectie – cea de Etnografie si Arta. Muzeul a avut timp de cativa ani o filiala in comuna Biertan, insa in 1960 aceasta s-a inchis definitiv si obiectele au fost transferate la Medias. Muzeul a primit dupa […]

  • Sinagoga Medias

    Sinagoga Mediaș a fost construită în anul 1896 și ulterior i s-au alăturat clădirea cunoscută drept Casa Rabinului și clădirea școlii evreiești, care are la demisol o mikvah (baia rituală), cunoscută medieșenilor drept baia comunală, întrucât după Cel de-al Doilea Război Mondial, baia rituală a comunității evreiești a fost împărțită în două – o parte pentru uzul comunității, iar o alta pentru uz public. 
De obicei cartierele evreiești erau construite la periferia orașului; și în acest caz sinagoga se găsește în imediata vecinătate a zidurilor burgului medieval.
 Clădirea este considerată o sinagogă de dimensiuni medii datorită mărimii și capacității sale), ieșind mult în evidență față de clădirile din zonă prin stilul și decorațiunile sale. 
Interiorul este împărțit în două secțiuni: zona de intrare și sala de ceremonii.
 Zona de intrare se împarte în vestibul, o încăpere mică pentru studierea Torei și casa scării pe unde femeile urcau în balcon.
 Sala […]

Testimonials  |  Info: There are no items created, add some please.

Vrei sa primesti evenimentele si noutatile
pe e-mail?

Aboneaza-te la newsletterul nostru si te asiguri ca nu pierzi nicio oportunitate!