Directia Municipala pentru Cultura, Sport, Turism si Tineret Medias si Asociatia Culturala Mediasul Nostru va invita la lansarea cartii “Mediesenii Rock and Roll” scrisa de jurnalistul Mircea Hodarnau.

Cele doua volume care se vor lansa contin informatii deosebit de interesante despre activitatea culturala medieseana din perioada anilor 1950-2015.

”Primul volum prezintă cele mai importante formaţii şi interpreţi de muzică pop–rock din Mediaş, începând cu Ansamblul Gaz Metan din anii `50, care avea o orchestra de stradă şi un quartet cu o activitate foarte bogată şi apreciată, atât în oraş, cât şi la nivel naţional, până la câştigarea concursului X-Factor de către medieşeanul Tudor Turcu şi debutul Ioanei Vîntu la celebrul Apollo Theatre din New York, unde şi-au început cariera şi megastarurile James Brown şi Michael Jackson”, spun organizatorii.

Prefaţa primului volum al cărţii a fost scrisă de jurnalistul Andrei Partoş, cunoscut realizator de emisiuni muzicale. „Este infinit mai greu să scrii despre oricare artist român, decât despre cei din lumea largă. Mircea a avut şansa şi ambiţia să vadă, să asculte nume sonore ale rock-ului, blues-ului mondial. Asta l-a ajutat să fie mai atent la ce se petrece în jurul lui. Nu s-a dus la orice concert, a ales şi a făcut-o bine (AC/DC, Joe Satriani, Ozzy Osbourne, Metallica, Jethro Tull, Roger Waters, Santana, Def Leppard, Toto sau Johnny Winter). Această experienţă, a concertelor, întâlnirilor cu mari vedete, dar şi cu publicul potrivit, îţi oferă o altă perspectiva asupra fenomenului, chiar şi cel local. „Medieşenii Rock`n`roll” mi se pare o abordare necesară şi esenţială a vieţii pop-rock a unui oraş. Dacă fiecare localitate medie sau mare ar avea câte un Mircea Hodarnau, istoria pop-rock a României s-ar scrie singură”, scrie Andrei Partoş.

Cel de-al doilea volum cuprinde 34 de interviuri cu personalităţi medieşene din domeniul muzicii. Unii dintre ei încă mai locuiesc în Mediaş, alţii s-au stabilit în alte oraşe din ţară sau în străinătate, în Germania, Statele Unite ale Americii sau Olanda. Interviurile au fost realizate în perioada 2013–2015.

Cartea este lansată sub egida Asociaţiei Culturale “Mediaşul nostru”, cu sprijinul Societăţii Naţionale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A.

Comments

comments

Location: Sala Traube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

Loading…
  • Casa Gazelor Naturale Medias

    Casa Gazelor Naturale fost inaugurata de catre compania Romgaz in anul 2010, fiind amplasata in mijlocul unui frumos parc natural. Inaugurarea a avut loc cu ocazia implinirii a 100 de ani de la prima sonda comerciala de gaze naturale din Romania. Este locul unde se valorifica trecutul istoric al gazelor naturale, se consulta lucrari de specialitate, se pot organiza:  conferinte, simpozioane, cursuri, mese rotunde si intalniri de afaceri. Se gasesc exponate specifice sectorului gazifer, manuscrise si documente de referinta, moment foto – video de istorie a industriei, harta digitala interactive a ramurilor industriei gazifere, biblioteca de carte tehnica si lucrari stiintifice, colectie de carote si minerale. Misiunea Centrului este de a culege informatii si de a organiza activitati de diseminare; perfectionarea si implicarea in activitatea de cercetare si elaborare a materialelor privind sectorul gazelor naturale; schimbarea perceptiei asupra rolului pe care gazele l-au avut si il au in viata oamenilor; […]

  • Muzeul Municipal Medias

    Muzeul isi are inceputul in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, dar fondarea sa este definitivata in 1901. A fost obiectul preocuparii unor profesori de la gimanziul mediesan,  apoi comitetul format pentru patronarea sa a solicitat trecerea lui in proprietatea Bisericii Evanghelice. Dupa preluarea colectiei sale de catre liceul german in anul 1906, incepand cu anul 1922 acesta s-a numit „Museum Alt Mediasch”S-au succedat: in anul 1949 transferarea sa in cladirea „Ateneului popular”  sub denumirea de Muzeul Raional „Nicolae Balcescu”,  apoi in 1961 prin extinderea cu 3 incaperi s-a infiintat sectia de Stiintele naturii, iar in 1970 o data cu stabilirea muzeului in cladirea fostei Manastiri franciscane s-a infiintat cea de-a treia sectie – cea de Etnografie si Arta. Muzeul a avut timp de cativa ani o filiala in comuna Biertan, insa in 1960 aceasta s-a inchis definitiv si obiectele au fost transferate la Medias. Muzeul a primit dupa […]

  • Sinagoga Medias

    Sinagoga Mediaș a fost construită în anul 1896 și ulterior i s-au alăturat clădirea cunoscută drept Casa Rabinului și clădirea școlii evreiești, care are la demisol o mikvah (baia rituală), cunoscută medieșenilor drept baia comunală, întrucât după Cel de-al Doilea Război Mondial, baia rituală a comunității evreiești a fost împărțită în două – o parte pentru uzul comunității, iar o alta pentru uz public. 
De obicei cartierele evreiești erau construite la periferia orașului; și în acest caz sinagoga se găsește în imediata vecinătate a zidurilor burgului medieval.
 Clădirea este considerată o sinagogă de dimensiuni medii datorită mărimii și capacității sale), ieșind mult în evidență față de clădirile din zonă prin stilul și decorațiunile sale. 
Interiorul este împărțit în două secțiuni: zona de intrare și sala de ceremonii.
 Zona de intrare se împarte în vestibul, o încăpere mică pentru studierea Torei și casa scării pe unde femeile urcau în balcon.
 Sala […]

Testimonials  |  Info: There are no items created, add some please.

Vrei sa primesti evenimentele si noutatile
pe e-mail?

Aboneaza-te la newsletterul nostru si te asiguri ca nu pierzi nicio oportunitate!