Astăzi dacă tot stăm în casă vă invităm să citiți un interviu tare interesant cu Ina Lupu, o profesionistă desăvârșită în domeniul educației adulților. Ina este o persoană foarte activă și dornică de noi provocări. Face lucruri inovative pentru orașul nostru așa că o să fie tare fain să aflii întreaga ei poveste în cele ce urmează. Spor la citit! 🙂
1. Salutare, Ina! O să te rog ca pentru început să te prezinți.
Salutare!
Sunt, în primul rând, femeie, mamă și apoi profesionist în domeniul educației adulților. Sprijin viitorii și proaspeții părinți să se adapteze mai ușor la viața nouă ce se deschide în fața lor. Mai concret ofer ședințe de gimnastică pentru graviduțe, cursuri de pregătire pentru naștere, de îngrijire a nou-născutului (puericultură), consiliere pe perioada sarcinii, nașterii și după naștere. Sunt alături de mămici în timpul nașterii, ca doula (sprijin emoțional și fizic în timpul travaliului) și după naștere, ca doula post-partum (merg la proaspeții părinți și îi ajut cu orice au nevoie în primele săptămâni de după naștere). De asemenea, de puțin timp am devenit oficial și tehnician nutriționist și consilier în alăptare.
2. Cum ai ajuns în acest domeniu? De unde ai știut că asta e pentru tine?
Eu, ca formare profesională sunt economist. Am terminat marketing, dar am lucrat în resurse umane, managementul calității și management integrat. Când am rămas prima dată însărcinată (în urmă cu 7 ani) am participat la un curs de pregătire pentru naștere care mi-a schimbat complet perspectiva asupra nașterilor și creșterii copiilor. Am avut o naștere superbă, împlinitoare, cu o doula și soțul lângă mine. După naștere am început să le povestesc oamenilor despre naștere și cum m-am pregătit eu, dar nu prea păreau să mă creadă, pentru că, în general, auzim povești de groază despre nașteri. Așa că mi-am dorit să fiu eu cea care le oferă șansa unor nașteri frumoase și împlinitoare. Așa am devenit educator prenatal (certificat internațional), iar de acolo doar am dezvoltat în funcție de necesitățile pe care le-am observat la viitorii și proaspeții părinți.
3. Cum este să lucrezi cu mămicile într-un oraș mic precum Mediașul? Există receptivitate?
Încă în Mediaș sunt destul de mulți care nici măcar nu au auzit că se fac cursuri de pregătire pentru naștere și de creșterea nou-născutului. Dar sunt și multe persoane care au auzit și caută. Deschidere și receptivitate este. Mi-aș dori ca mai multă lume să conștientizeze cum îi poate ajuta un curs de acest gen sau sprijinul unui profesionist în sarcină, naștere sau după naștere. Încă mai există concepții precum ”Mama a născut fără să mai meargă la cursuri”, ”Ne descurcăm noi cumva” etc.
Îmi doresc ca oamenii să înțeleagă că, da, corpul știe exact ce să facă în timpul nașterii, însă în ziua de azi, mintea este cea care ne împiedică să avem nașteri ușoare și fără evenimente. Iar aceste cursuri și sprijinul sunt tocmai pentru a ”liniști” mintea, astfel încât corpul să-și poată face treaba.
Când înțelegem ce se întâmplă în fiecare moment, reușim să gestionăm lucrurile în favoarea și beneficiul nostru și al copilului.
4. Ce sfaturi ai pentru mame în perioada asta delicată?
Atât mamelor, cât și graviduțelor le recomand să respecte regulile de igienă foarte strict, să evite locurile aglomerate, să evite oamenii bolnavi și să limiteze la minim necesar vizitele.
Din ce spun până acum cele mai renumite instituții și asociații medicale din domeniu riscul este destul de mic ca acest virus să treacă de la mamă la făt, iar prin alăptare mama îi transmite copilului anticorpi și protecție, deci le recomand să alăpteze, iar dacă se gândeau să înțarce, să mai aștepte puțin, până trece perioada aceasta agitată.
Din punct de vedere emoțional, știu că astfel de perioade ne afectează foarte mult, apare multă frică, anxietate, însă nu uitați că toate emoțiile mamei și/sau viitoarei mame se transmit direct și copiilor. De aceea, vă recomand să vă luați măsurile de siguranță, să rămâneți informate (dar nu exagerați cu știrile și veștile negative), ieșiți la soare (chiar dacă e doar în curte, pe geam/balcon sau pe alee, păstrând totuși distanța socială), alimentați-vă echilibrat, beți apă și aveți grijă de voi!
5. În afara de faptul că ești educator parental, ne poți da detalii și despre celelalte proiecte ale tale?
Da, am extins destul de mult prima formare, cea de educator prenatal Lamaze International și asta îmi ocupă destul de mult timp, pentru că ofer inclusiv gimnastică pentru graviduțe și consiliere după naștere. Sunt pasionată și de un stil de viață sănătos (aici intră nutriție, mișcare, partea emoțională și spirituală), motiv pentru care am ales să colaborez cu compania românească LifeCare.
Organizez întâlniri lunare cu mămici și copii, diverse cursuri și evenimente pentru părinți.
Am făcut voluntariat din facultate și încă mai fac. Anul trecut am avut o campanie de strângere de fonduri prin care am dotat maternitatea din Mediaș cu un incubator performant și un aparat de bilirubină.
Am creat un program practic online de 30 de zile pentru femeile care au uitat să își mai facă timp pentru ele.
Practic yoga.
Și am redescoperit marketingul, în special, cel digital pe care îl aprofundez cu drag. 🙂
6. Cât de greu a fost să faci din pasiunea ta un adevărat business?
Mi-e greu să mă gândesc la ceea ce fac ca la un ”business adevărat” deși am renunțat la jobul full-time pe care îl aveam pentru a mă dedica acestei pasiuni. Nu e foarte ușor pentru că este un domeniu încă în faza de început pe piața din România și, în special, într-un oraș mic și destul de conservator. Deocamdată sunt doar eu în firmă, însă lucrez cu mine să trec peste limitările pe care le am în ce privește banii și atitudinea de antreprenor (că eu o aveam foarte bine întipărită pe cea de angajat 🙂 ). Îmi doresc să mă extind, să ofer servicii la nivel național și, de ce nu, chiar internațional. Și se pare că această reașezare adusă de contextul actual mă va împinge mai repede decât mă așteptam spre național.
Pasiunea și împlinirea pe care le simt după ce îi sprijin și satisfacția pe care o văd în ochii celor cu care interacționez mă fac să mă perfecționez mereu și să merg mai departe, chiar dacă, uneori, ca în orice activitate, sunt și suișuri și coborâșuri.
Acesta a fost și interviul din această săptămână. Nu uitați că pe Ina o găsiți atât pe Facebook cât și pe website, iar pentru detalii suplimentare legate de activitatea sa nu ezitați să o contactați telefonic la numărul 0727 566 571. Ne citim din nou săptămâna viitoare tot aici pe MediasLive.ro.
Newsletter saptamanal MediasLive
Vrei sa primesti stiri si evenimente din Medias pe e-mail? Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal!