Proiectii CinEd Romania in saptamana “Scoala Altfel” la Medias

Proiectii CinEd Romania in saptamana “Scoala Altfel” la Medias

Săptămâna ”Școala Altfel” le va aduce elevilor din clasele I – IV din Mediaș o experiență cinematografică. CinEd România organizează în zilele de 20, 21 și 22 aprilie mai multe proiecții la Muzeul Gazelor Naturale și la Școala Gimnazială nr. 5.

La finalul fiecărei proiecții vor avea loc discuții cu elevii și învățătorii prezenți, se va analiza filmul urmărit și mesajul educațional și cinematografic transmis de acesta. Actrița Carmen Lopăzan (”Camelia”, ”Cealaltă Irina”, ”Marți după Crăciun”) va fi cea care va conduce dezbaterile și va răspunde la întrebările participanților.

În fiecare din cele 3 zile vor avea loc 3 proiecții, la 09:00, 10:00 și 11:00. Miercuri 20 aprilie și joi 21 aprilie proiecțiile vor avea loc la Muzeul Gazelor Naturale (Șoseaua Sibiului, nr.5), în timp ce vineri 22 aprilie se vor desfășura la Școala Gimnazială nr. 5 (Str. 1 Decembrie, nr. 26). Participarea la proiecții este gratuită pentru elevi și cadrele didactice.

Cele două filme care vor fi proiectate sunt Prima zi de școală / Le Rentrée des classes, de Jacques Rozier și Luminița / Petite lumière, de Alain Gomis.

Primul, produs în 1956, spune povestea unui băiat care, în prima zi de școală, își aruncă ghiozdanul în râu pentru a căștiga un pariu. Apoi, trece printr-o întreagă aventură în încercarea de a-l recupera. Cel de-al doilea film le va oferi copiilor șansa să o cunoască pe Fatima, un copil cu multe-multe întrebări despre lume.

Învățătorii care vor asista la proiecție au șansa de a afla mai multe detalii despre programul CinEd, care sunt obiectivele principale ale educației cinematografice în școli și cum pot folosi resursele puse la dispoziție de CinEd spre a îmbunătăți calitatea actului educațional.

CinEd își propune ca un număr tot mai mare de copii și tineri din Europa să aibă acces la filmele din catalogul propus, în școli și în afara lor, astfel încât aceștia să poată deveni spectatori activi, cu viziuni critice și un orizont cultural mai larg, nu doar cel propus de blockbuster-urile atât de la îndemână.

Programul CinEd a fost lansat oficial la București pe 8 aprilie. La evenimentul de lansare au participat mai multe personalități, printre care Léna Rouxel (Coordonatoare a proiectului CinEd din partea Institutului Francez din Paris), Agnès Nordmann (Coordonatoare a departamentului de cinema din cadrul Institutului Francez din Paris), Christophe Gigaudaut (Director al Institutului Francez din România), Corina Șuteu (Secretar de Stat la Ministerul Culturii), Alex Trăilă (delegat al CNC) și Tudor Jurgiu (regizor de film).

Corina Șuteu a reamintit de importanța pe care o are, în astfel de programe, implicarea activă a autorităților locale, numindu-le pe acestea ”un pol de influență”.

Filmele şi dosarele pedagogice aferente vor fi online şi vor putea fi accesate gratuit de oricine se înscrie pe platforma CinEd.

**

CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Asociaţia Culturală Macondo şi Societatea Culturală NexT.

CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/Media al Uniunii Europene.

Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România.

Parteneri: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Institutului Cultural Român, Centrul Cultural Francofon Buzău,  Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Muzeul Gazelor Naturale

Sponsor principal: ROMGAZ

Parteneri media locali: Nova TV, Mediaș Info, Obiectiv Media, Monitorul de Mediaș, Mediaș Live, Feri Teglas Blog, I love Mediaș

Newsletter saptamanal MediasLive

Vrei sa primesti stiri si evenimente din Medias pe e-mail? Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

Vrei sa primesti evenimentele si noutatile
pe e-mail?

Aboneaza-te la newsletterul nostru si te asiguri ca nu pierzi nicio oportunitate!