Anul 2016 a fost caracterizat în plan economic prin mai multe măsuri ale guvernului român menite să vină în sprijinul antreprenorilor, însă dacă ne raportăm la nivel local, lucrurile stau foarte prost. Dacă Sibiul a cunoscut un adevărat boom economic în ultimii ani, acest lucru se datorează dezvoltării industriale și avântului pe care orașul l-a cunoscut începând cu anul 2007, când a fost Capitală Culturală Europeană. Nu trebuie să fii specialist în economie ca să observi că în orașele unde există un cadru adecvat de dezvoltare a afacerilor, există investitori. Dacă există investitori există mai multe locuri de muncă și, implicit un nivel de trai mai ridicat.
În ceea ce privește alte orașe mai mici, așa cum este și Mediașul, după prăbușirea tuturor fabricilor care ofereau locuri de muncă pentru zeci de oameni din oraș și din împrejurimi, observăm că nu mai există prea multe opțiuni în mediul privat pentru cei care își doresc un loc de muncă. De asemenea, sunt tot mai puțini cei care îndrăznesc să își deschidă o afacere aici. De ce? Pentru că, din păcate, taxele și impozitele din România sunt pur și simplu sufocante la ora actuală, pentru orice firmă sau companie. Să nu mai vorbim de faptul că start-up-urile sau tinerii antreprenori nu au practic nici o șansă să pornească o afacere fără un capital mare, deoarece trebuie să achite o mulțime de taxe încă înainte de a avea profit.
Înființarea de companii în Elveția
Nu este de mirare că tot mai mulți investitori, aleg să își deschidă companii în alte țări, în loc să intre în hățișul birocratic din România. Una din aceste țări este Elveția. Această țară mică, învecinată cu Germania, Franța și Liechtenstein oferă o fiscalitate mai ”prietenoasă” pentru antreprenori, chiar și pentru cei străini.
Cu toate că este puțin mai dificil să obții un permis de muncă în Elveția, nimic nu te împedică să îți deschizi propria companie. Costurile sunt destul de mici, în special pentru societățile cu răspundere limitată.
Datorită tratatelor pentru evitarea dublei impozitări pe care Elveția le-a încheiat cu marea majoritate a țărilor industrializate, inclusiv cu România, nu există riscul ca o companie să fie impozitată de ambele țări. În plus, impozitele pe venituri sunt mai mici în Elveția decât în România.
Ca să deschizi un SRL în Elveția, nu este nevoie decât să ai un capital social de minim de 20.000 franci elvețieni, iar compania respectivă poate avea unul sau mai mulți acționari. Întreaga procedură nu durează mult, de obicei în aproximativ 10 – 14 zile compania este înființată și înregistrată în Registru Comerțului din Elveția.
Servicii profesionale oferite de SIG România
Totuși, ca să îți deschizi o companie în Elveția simplu și rapid, este recomandat să apelezi la ajutorul unei firme specializate în astfel de proceduri. SIG România este o firmă specializată în înființarea de companii în Elveția, datorită faptului că beneficiază de suportul unei întregi rețele de profesioniști, inclusiv avocați și contabili cu o vastă experiență și cunoștințe solide despre legislația elevețiană și cea europeană.
În plus, SIG România este parte a firmei SIG Fiduciaire din Elveția, ceea ce înseamnă că toți clienții firmei pot beneficia și de alte servicii, precum planificare fiscală, contabilitate sau servicii de administrare corporativă, pentru companiile înființate în Elveția. Dacă este necesar, clienților li se oferă și posibilitatea închirierii unor spații de birouri într-un centru de afaceri elvețian, precum și toate facilitățile necesare pentru deschiderea unui birou virtual.
Dacă luăm în considerare toate avantajele enumerate mai sus, înființarea unei companii elvețiene sau deschiderea unei filiale elvețiene pentru afaceri derulate pe piața din Europa reprezintă o opțiune convenabilă pentru antreprenori, start-up-uri sau companii mici și mijlocii.
Newsletter saptamanal MediasLive
Vrei sa primesti stiri si evenimente din Medias pe e-mail? Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal!