Proiectul “Cetățeni activi în Podișul Mediașului”

Proiectul “Cetățeni activi în Podișul Mediașului”

“Cetățeni activi în Podișul Mediașului” este proiectul care invită comunitățile să se implice în activități lucrative prin care se urmărește creșterea capaciății grupurilor vulnerabile . Acesta este derulat de Fundația Open Fields  prin programul Active Citizen Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein, și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Acțiuni de ecologizare, consultanță și instruire oferită femeilor cu accent pus pe echilibrul de gen fac parte din planul strategic care vizează dezvoltarea durabilă și echilibrată a comunităților beneficiare. Totodată, se urmărește diminuarea disparităților sociale și economice între romi și celelalte etnii și se pune accent pe egalitatea de șanse între femei și bărbați la nivelul grupurilor țintă.

Primul trimestru din anul 2023 a fost despre cunoașterea nevoilor femeilor rome din comunitățile vizate și despre avicultură.  Astfel, în data de 28 februarie 2023, a avut loc o nouă întâlnire cu 22 de femei provenite din familii rome, din comuna Hoghilag – sat Valchid, județul Sibiu.

Au fost analizate punctele forte și provocările cu care acestea se întâlnesc zi de zi în comunitate. În urma discuțiilor punctuale purtate cu fiecare în parte, s-a concluzionat faptul că, nevoile lor se concentrează în 4 direcții de bază:

  1. Nevoia de mai multe locuri de muncă în satul Valchid (momentan sunt doar 2 magazine în cadrul cărora lucrează doar proprietarii);
  2. Nevoia de transport în comun spre orașul Mediaș (momentan există 1 singur mijloc de transport în comun conectat la orașul Sighișoara);
  3. Nevoia de servicii de coafor pentru păr lung în satul Valchid (momentan există o singură persoană care are capacitatea de a tunde, dar nu oferă servicii de coafor);
  4. Nevoia de infrastructură: gaz, canalizare și sală de sport.

Beneficiarii sunt încurajați să crească pui de carne și găini ouătoare, o activitate care dinamizează comunitățile, generează hrană dar și venituri suplimentare. Prin derularea proiectului, această activitate este susținută de instruire în avicultură dar și de distribuire de incubatoare și pui de găină.

În data de 21.03.2023 au fost distribuite 20 de incubatoare la 10 familii din Valchid, comuna Hoghilag și la alte 10 familii din Buzd, comuna Brateiu. La doar o săptămână distanță, în data de 28.03.2023 acțiunea de distribuire de incubatoare a fost completată de o sesiune de instruire in avicultură. A avut că scop informarea beneficiarilor proiectului cu privire la tehnică de incubație, asigurarea condițiilor optime de creștere a puilor, informații cu privire la îngrijire dar și la hrănirea păsărilor de curte.

Ghidați de sloganul: “Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”, în următoarele luni proiectul va continua să consolideze societatea civilă, să crească capacitatea grupurilor vulnerabile dar și să reducă disparitățile economice și sociale.

Pentru a fi la curent cu cele mai noi informații legate de derularea proiectului, vă invităm să accesați pagina www.cetateniactivi.ro.

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.

Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați http://www.eeagrants.ro.

Persoană de contact: Rus Alina Nicoleta, Manager Proiect

E-mail: alina@openfields.ro

Newsletter saptamanal MediasLive

Vrei sa primesti stiri si evenimente din Medias pe e-mail? Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

Vrei sa primesti evenimentele si noutatile
pe e-mail?

Aboneaza-te la newsletterul nostru si te asiguri ca nu pierzi nicio oportunitate!