3 ani de cetățenie activă și dezvoltare armonioasă în localitățile din Podișul Mediașului

3 ani de cetățenie activă și dezvoltare armonioasă în localitățile din Podișul Mediașului

Au trecut 30 de luni în care proiectul “Cetățeni activi în Podișul Mediașului” a desfășurat activități menite să dezvolte sustenabil comunitățile din Podișul Mediașului prin activități lucrative care transformă oportunitățile de dezvoltare în prosperitate. În cel de-al doilea trimestru al acestui an, a fost pus accent pe avicultură, pe traiul într-un mediu verde, mai curat dar și pe zâmbetul adus pe chipul celor cu mai puține posibilități în pragul sărbătorilor Pascale.

În data de 4 aprilie 2023, 100 de locuitori ai satului Valchid comuna Hoghilag, județul Sibiu,  proveniți din familii rome, familii vulnerabile și din familii aflate în risc de sărăcie, au primit câte un pachet cu 20 de pui de găină rasă mixtă și 10 kg de furaje premium, continuând astfel activitățile de avicultură (creșterea puilor de carne și a găinilor ouătoare) demarate în primii 2 ani de implementare a proiectului (2021 și 2022), în vederea dinamizării comunității.

În data de 18 aprilie 2023 a avut loc cea de a doua distribuire de pui de găină. Astfel, 100 de beneficiari din localitățile Brateiu și Buzd, comuna Brateiu, județul Sibiu au primit câte un pachet cu 20 de pui de găină rasă mixtă și 10 kg de furaje de cea mai înaltă calitate. Activitatea de creștere a pasărilor de curte reprezintă un instrument dinamizator astfel familiile beneficiare au posibilitatea de a-și genera hrană și venituri suplimentare. Copiii pot învăța despre ciclul vieții, responsabilitatea, igiena și alte abilități necesare pentru îngrijirea animalelor. Toate aceste cunoștințe pot fi utile în viitor și pot spori capacitățile individuale.

Perioada Sfintelor Sărbători  înseamnă pentru mulți dintre noi mese îmbelșugate și timp prețios alături de cei dragi, de aceea, având în vedere posibilitățile limitate a multor familii din zona de acțiune a proiectului, în pragul sărbătorilor Pascale au fost distribuite în localitatea Valchid dar și în comuna Brateiu pachete alimentare.

În data de 24 mai 2023, 21 de elevi din clasele primare de la Școala Gimnazială Valchid comuna Hoghilag, proveniți din familii vulnerabile, au fost activ implicați în cadrul unei acțiuni de curățenie. Discuțiile despre importanța și utilitatea compostării resturilor biodegradabile dar și despre importanța colectării selective a deșeurilor au început să aibă efect asupra gradului de responsabilizare a elevilor și vor continua să aibă efect pe termen lung asupra mediului.

Au rămas 6 luni în care proiectul “Cetățeni activi în Podișul Mediașului” continuă prin acțiunile derulate să diminueze disparitățile sociale și economice între romi și celelalte etnii și să încurajeze dezvoltarea durabilă și echilibrată a comunităților beneficiare.

Pentru a fi la curent cu cele mai noi informații legate de derularea proiectului, vă invităm să accesați pagina www.cetateniactivi.ro.

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.

Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați http://www.eeagrants.ro.

Persoană de contact: Rus Alina Nicoleta, Manager Proiect | E-mail: alina@openfields.ro

Newsletter saptamanal MediasLive

Vrei sa primesti stiri si evenimente din Medias pe e-mail? Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

Vrei sa primesti evenimentele si noutatile
pe e-mail?

Aboneaza-te la newsletterul nostru si te asiguri ca nu pierzi nicio oportunitate!