Muzeul isi are inceputul in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, dar fondarea sa este definitivata in 1901. A fost obiectul preocuparii unor profesori de la gimanziul mediesan,  apoi comitetul format pentru patronarea sa a solicitat trecerea lui in proprietatea Bisericii Evanghelice.

Dupa preluarea colectiei sale de catre liceul german in anul 1906, incepand cu anul 1922 acesta s-a numit „Museum Alt Mediasch”S-au succedat: in anul 1949 transferarea sa in cladirea „Ateneului popular”  sub denumirea de Muzeul Raional „Nicolae Balcescu”,  apoi in 1961 prin extinderea cu 3 incaperi s-a infiintat sectia de Stiintele naturii, iar in 1970 o data cu stabilirea muzeului in cladirea fostei Manastiri franciscane s-a infiintat cea de-a treia sectie – cea de Etnografie si Arta.

Muzeul a avut timp de cativa ani o filiala in comuna Biertan, insa in 1960 aceasta s-a inchis definitiv si obiectele au fost transferate la Medias.
Muzeul a primit dupa anul 1968 si alte spatii in amenajare: Turnul Forkesch, Turnul Fierarilor, Turnul Pietrarilor, cateva camere spre amenajarea casei memoriale ST.L. Roth, si o casa pentru amenajarea casei memoriale Hermann Oberth.
Dupa 1990 spatiile detinute s-au redus, muzeul a ramas cu cele detinute la Manastirea franciscanilor si cu Casa memoriala St. L. Roth.
In prezent Muzeul poseda aproape 30.000 de bunuri culturale, unele din ele clasificate drept „tezaur” in patrimonial cultural national.

Sectia Etnografie – Arta  gazduieste expozitia permanenta “Ocupaţii tradiţionale şi port popular de pe Valea Târnavelor“ aici gasim obiecte vechi ce tineau de pastorit si agricultura, dar si de viticultura; tot aceasta expozitie dezvaluie vizitatorilor porturile populare romanesc, sasesc si maghiar. Expozitia de arta include tablouri si sculpturi ale unor artisti cunoscuti, dar si opere  cu autor necunoscut.
Sectia Istorie – Arheologie este impartita in patru sectiuni: preistorie, clasic, medieval si modern. Fiecare dintre aceste sectiuni arata obiecte folosite in gospodarie, podoabe, unelte, iar in sectiunile medievala si moderna pot fi vazute documente, insemne,  steme si sigilii de breasla. Se poate admira de asemenea o macheta constituita după planurile originale ale arhitectului italian Giovani Morandi Visconti, ce dezvaluie cetatea Mediaşului in anul 1699.
Sectia Stiinte ale naturii – In prezent sectia cuprinde un numar de peste 3990 bunuri culturale apartinand domeniilor: mineralogie, petrografie, paleontologie, botanică, entomologie, ornitologie, ihtyologie. Pentru ca spatiul este restrans aici expozitiile sunt temporare. Una din cele ce impresioneaza cu adevarat este „Diversitate si culoare in lumea fluturilor”, o expozitie ce prezinta peste 1000 de fluturi din care 200 exotici. Prin fragilitatea lor, fluturii sunt reali bioindicatori ai mediului pe care il populeaza.

Adresa: Str. Mihai Viteazul, Nr. 46
Telefon: 0369 445024

Website

Program zilnic de vizitare: Luni – Vineri: 9.00- 17.00

Taxe:

• Copii, studenţi, pensionari: 2 lei
• Adulţi: 4 lei
• Taxa foto: 7 lei, video: 12 lei
• Expoziţii particulare găzduite de muzeu: tarif special

Comments

comments