Pozitionata in curtea Castelului Medias, Biserica evanghelica reprezinta principalul obiectiv turistic al orasului. Ea se impune atat prin istoric cat si prin aspect. Forma actuala, gotica,  dateaza din anul 1488, initial ea avand alte 2 forme. Inaltimea turnului Bisericii ( Turnul Trompetilor ) este de 68.5 m. Este intre primele 10 turnuri din lume ca si grad de inclinare, el avand o inclinatie de 2.28 m de la verticala.

Constructia turnului dateaza din 1460, insa prin adaugarea ultimelor 3 nivele in anul 1550, si datorita structurii solului acesta s-a inclinat in timp. Exista si legende conform carora aceasta inclinare a turnului s-ar datora dorintei breslei pietrarilor de a rivaliza cu turnul catedralei din Viena.  Mesterii  l-au construit stramb dintr-o greseala si au incercat printr-un sistem de franghii sa il traga pentru a-l indrepta, insa au reusit sa il incline chiar in directia opusa decat era initial.  Cele patru turnulete ale turnului principal arata faptul ca pe atunci orasul avea judecatorie.
Ceasul din turn dateaza din 1880, inlocuind un altul din secolul XVIII, sistemul este unul foarte complex.  Acesta indica si fazele lunii. In prezent din jumatate in jumatate de ora ceasul actioneaza clopotele aflate in turnul  de deasupra intrarii in castelul bisericesc, pentru a anunta ora. La nivelul ceasului a fost amplasata o statueta ,,Thure Pitz,, cum ii spuneau sasii. In prezent Petre din turn poate fi admirat la Muzeul Municipal.

Piesele care se evidentiaza in Biserica sunt atat obiecte de cult cat si elementele artistice:  altarul poliptic care in pozitia inchisa are opt panouri cu scene din ,,Patimile lui Iisus,,  opt pietre funerare pastrate initial in sacristie, cristelnita turnata in bronz, baldachinul amvonului plasat pe al treilea stalp al navei centrale, un numar insemnat de covoare anatoliene, si predela unui altar disparut.
Orga are 24 registrii sonori si peste 1300 fluiere. Pe perioada verii Biserica gazduieste concerte de orga, ocazie cu care spatarele bancilor se intorc, astfel ca spectatorii sa stea cu fata spre orga.

Adresa: Piata Castelului nr.1, Medias. Tel. 0269 84192

Comments

comments