Centrul vechi al orasului se deschide ca un veritabil muzeu in aer liber datorita cladirilor care si-au pastrat arhitectura medievala.

Casa Schuster Dutz a apartinut celebrului poet, scriitor si om de cultura mediesean Gustav Schuster Dutz. Este amplasata in vecinatatea vechii Scoli a Piaristilor. Este una din putinele constructii din Medias aflate pe lista monumentelor istorice de importanta nationala. A fost construita in 1690, fiind renovata in 1813, si poarta amprenta arhitecturii baroce. Fatada prezinta o serie de elemente specifice stilului: cornisele orizontale de deasupra ferestrelor, cei cinci pilastrice care marcheaza axele cladirii pe vertical. Deasupra ferestrelor de la etaj se gasesc motive decorative redate de figure antropomorfe, inconjurate de elemente vegetale, iar ferestrele de la parter au grilaje din fier forjat bogat decorate cu elemente zoomorfe si vegetale, inclusive monograma J.S. ( Johannes Schuster, strabunicul lui Gustav Dutz ).
Pe casa Schuster Dutz se găsesc modele din ipsos reprezentând albinele, sau mâna cu ciocanul, semne masonice, deoarece în masonerie albinele sunt simbol al hărniciei, al frăției, iar mâna cu ciocanul simbolizează creația, construcția,  justețea.
La parter a functionat farmacia Zum Auge Gottes ( La ochiul Zeilor ) – deschisa de catre farmacistul Johann Peter Schuster – din jurul anului 1784, pana in 1949 cand casa a fost nationalizata de catre regimul comunist.

Atestata documentar in anul 1588, Casa Schuller are in fapt o vechime cu cel putin 100 de ani mai mare conform vechilor cronici. A apartinut lui Johannes Schuller care a fost primar al Mediasului.
Este una din cele mai importante constructii renascentiste din Transilvania, fiind resedinta principilor Transilvaniei in timpul trecerii prin Medias, chiar si a principelui Sigismund Bathory.Accesul in curtea interioara a cladirii construita in forma literei „U” se face printr-un gang boltit, incadrat intre doi pilastri pe care sunt amplasati doi lei sculptati in piatra.
Casa  fost locuita de urmasii lui Schuller, mult timp functionand ca han si berarie. Desi a fost supusa de multe ori modificarilor si reparatiilor, Casa Schuller a pastrat in mare parte acelasi stil, aceeasi structura, dandu-i-se o si mai mare importanta in ultima perioada. Dupa anul 1990 Casa a fost concesionata Forumului Democrat al Germanilor din Romania, iar de atunci sunt organizate aici frecvent expozitii si ateliere de arta plastica ale cercurilor artistice din Medias si diferite targuri.
Casa Schuller dispune de o sala de conferinte cu 130 locuri, sali de expozitie si de protocol si sase camere de oaspeti.

Casa Rosenauer a fost construită în jurul anului 1621, în stilul Renașterii Transilvane. La ferestrele de la etaj se mai pot vedea decorurile renascentiste, în curtea interioară. Renovările suferite în anii 1790-1793 îmbogățesc fațada cu stucaturi bogate, iar bolțile de la partersunt în stilul  ”a vela”. Fațada dinspre piață are chenare baroce, dându-i un aspect elegant și sobru.
Între casă și castel există o rețea de tuneluri și pivnițe, folosite pentru evadare în cazul ocupării fortăreței.
Școala Piariștilor sau Casa Guggenberger. Retrocedarea bisericii Mănăstirii Franciscane în 1721 romano-catolicilor a determinat expansiunea catolică în Mediaș. Ordinul călugăresc al piariștilor era destinat pentru răspânidrea învățământului laic și religios. Din anul 1790 a devenit proprietate particulară, iar după anul 1800 s- redecorat casa în stil neoclasic. În interior sunt ganguri boltite în cruce cu penetrații, cu două scări simtrice care duc la etajele superioare.
(informatii preluate de la http://mediasturism.ro/turism-medias/obiective-turistice-medias/case-din-piata-regele-ferdinand-i)

Comments

comments