Reportajele Medias Live continuă cu Ioana Patrascoiu, ghid acreditat care face tururi in Medias si imprejurimi. Trecem direct la subiect…
Cine este Ioana Patrascoiu si cum ti-a venit ideea de a face tururi in Medias?
Ioana este un povestitor calator pe care pandemia l-a prins la Medias. Si a fost atat de bine in timpul lockdown-ului sa fie aici, incat a decis sa ramana. Intamplator – sau nu – are acreditare de ghid turistic si, descoperind orasul, i-au venit niste idei. Dincolo de cetate, muzee, cadrul natural, Mediasul are cafea speciality, wine shop-uri, cum ar fi sa aiba si niste tururi pietonale despre istoria si arhitectura lui?
Ce fel de tururi oferi si cui te adresezi? (turisti si/sau localnici)
Tururile culturale sunt adresate oricui vrea sa descopere un pic mai multe despre oras. Sunt adresate turistilor/veneticilor, dar si mediesenii sunt bineveniti. Se intampla adesea sa avem impresia ca ne cunoastem bine locul natal, pentru ca ne e familiar. Si pornim si calatorim pana la capatul continentului si dincolo de el si apoi ne dam seama cat de putin am fost turisti in orasul nostru.
Primul tur oficial marca Walking Tours Medias a fost unul dedicat stilului Art Nouveau/ Secession si a facut parte dintr-o serie de evenimente nationale dedicate Zilei Art Nouveau-ului, care se serbeaza pe 10 iunie. Am avut doar medieseni curiosi in legatura cu ce se poate spune despre arta de la 1900 intr-un burg sasesc, al carui centru e plin de fatade din secolul 19. A fost o surpriza neasteptata dar placuta! Sunt curioasa daca si anul asta turul va fi 100% cu medieseni.
Pe langa tururile culturale, care au loc in oras, mai este partea de drumetii, care are loc pe dealurile Mediasului sau in imprejurimi. Din noiembrie 2021 am devenit ghid in cadrul programului Anii Drumetiei – al Asociatiei Judetene de Turism Sibiu, finantat de Consiliul Judetean Sibiu – si am avut niste grupuri tare faine de sibieni si bucuresteni-deveniti-sibieni cu care am batut potecile din zona Greweln, zona Colinelor Ighisului, zona Binder. Sunt trasee usoare, bune de facut si de persoane care nu se considera muntomane sau sportive.
Cand se desfasoara tururile?
In acest moment, tururile si drumetiile publice sunt anuntate pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/walkingtoursmedias). In eveniment sunt trecute toate detaliile – durata, lungimea traseului, ce sa ai la tine, ce include pretul – inclusive linkul de unde se pot cumpara bilete online. Si biletele se pot cumpara doar online.
Daca exista un numar minim de participanti, la ora anuntata in eveniment ne intalnim si incepe turul.
In afara de tururile publice, mai exista si tururile private, care sunt la facute la cerere. De exemplu, daca exista 2 calatori care se opresc marti dupa-amiaza in Medias si vor sa faca un scurt tur al cetatii, trebuie doar sa dea un mesaj.
Care crezi ca sunt punctele forte ale orasului Medias dpdv turistic?
Mediasul este un fel de Cenusareasa a oraselor sasesti care isi asteapta nasa sa-i reaminteasca cate are de oferit. Si in rolul nasei sunt… turistii. 😊
As incepe cu cadrul natural: Tarnava si toate dealurile care inconjoara orasul. Faptul ca in 15 minute poti sa fii din centru in padure mi se pare mare lucru! Sunt cel putin 3 puncte de belvedere, foarte usor de accesat – unul se afla chiar pe Via Transilvanica (segmentul Biertan – Medias, locul numit de localnici “pe chelie”).
Apoi…cetatea! Din goana masinii lumea poate admira Turnu Aurarilor (Forkesch) – caci e fix pe drumul Sibiu – Sighisoara si daca ai prins stopul din fata lui chiar ai timp si de-o poza. Dar putini se opresc sa descopere cetatea, cu portile sale cu sori, cu simbolurile masonice, cu pietrele de colt, cu pasajele ce amintesc de faimoasa Strada a Sforii din Brasov. Toti participantii de pana acum au fost uimiti de cat de bine arata cetatea, ce bine ingrijite sunt casele. Mediasul a fost o surpriza placuta pentru ei.
Via Transilvanica e un alt punct forte si sunt curioasa daca mediesenii sunt constienti ce cadou li s-a facut. Drumul acesta care uneste Bucovina de Severin taie orasul pe din doua si, in viitorul apropiat, va aduce multi calatori in burg.
Faptul ca in oras exista – si este inca functionala – o fabrica de teracota de la 1906 mi se pare fantastic! Mai ales ca exista deschidere pentru turisti si acestia pot face un tur, sa vada procesul cap – coada de realizare a unei cahle.
In afara de aceste 3 motive mari, am gasit o multime de motive mici: exista vreo 3-4 cafenele faine; parcul din Piata Ferdinand, desi urat de istorici pentru ca a distrus aspectul medieval al pietei ,este o incantare primavara si vara; ai sansa sa vezi un film sau sa bucuri de un concert in gradina Sinagogii; poti sa admiri de sus centrul din Turnul Pietrarilor sau sa iei o carte de la Biblioteca Mediensis (de langa Turnul Aurarilor); malul Tarnavei in anumite zone e numai bun pentru picnicuri; vitraliile din fosta manastire franciscana. In plus, ai o selectie larga de vinuri bune, locale, la wineshopurile din oras.
In acest punct o sa observi ca nu am mentionat pana acum biserica evanghelica Sfanta Margareta si cu Turnul Trompetilor. : ) Locul este inedit – Mediasul, desi oras, isi pastreaza inca primul inel de fortificatie, pe care Sibiul, de exemplu, l-a pierdut. Dar impresia mea este ca acesta este primul – adesea, si singurul – punct vizitat de turisti in oras. Si e minunat, dar e pacat sa crezi ca gata, ai vazut tot ce e de vazut.
Dar punctele slabe?
Cel mai important punct slab este ca mediesenii nu isi dau seama cat de fain e orasul lor si cat de multe are de oferit. Unii sunt blocati intr-o perioada de aur trecuta (anii 70 – 80) si tot privesc intr-acolo.
Ar mai fi lipsa restaurantelor care sa ofere mancare de sezon, din produse locale. Acum suntem in sezonul leurdei, Mediasul e inconjurat de paduri pline de leurda, si nici un restaurant nu are preparate cu planta asta: nu ciorba de salata si leurda, nu pesto, nimic.
Si daca am tot mentionat ciorbele, am auzit din mai multe parti ca Medias e renumit pentru mostenirea sa gastronomica de ciorbe si zamuri. Am mancat in oras gulyas si o ciorba de salata excelenta. Dar as vrea sa gust mai multe ciorbe locale si nu am gasit inca unde.
Pe langa Medias ce mai recomanzi in jur?
Depinde ce cauti. 😊
Daca vrei o combinatie de liniste cu mancare foarte buna, exista Pensiunea Tri Feresti in Curciu (despre satul asta se spune ca “aici intoarce uliul”).
Daca vrei sa admiri picturile pre-Reforma, interioare sau exterioare, de pe bisericile fortificate, poti sa te opresti la Darjiu (musai!), Darlos sau Malancrav.
Daca esti in trecere prin zona, poti sa te opresti in Axente Sever, sa vizitezi biserica fortificata, sa admiri lumea din turn si sa vezi daca vinurile de la Crama Fraundorf sunt pe gustul tau.
Daca ai bicicleta la tine si vrei sa stai intr-un sat de pe Valea Hartibaciului, sa faci trasee si drumetii zilnice si sa fii departe de oras, poti sa te orientezi dupa o cazare de la Experience Transylvania.
Daca vrei sa vizitezi cat mai multe biserici fortificate si ai o harta la indemana, o sa vezi ca Mediasul este in centrul unei zone foarte bogate in monumente. La jumatate de ora de Sighisoara si circa o ora de Sibiu, poti sa ajungi foarte usor in foarte multe locuri. Si seara sa te intorci sa te bucuri de ce are sa-ti ofere un oras.
Ai fost de curand la Targul De Ecoturism de la Sibiu! Cum ti s-a parut
experienta?
Foarte fain! M-am bucurat mult de invitatie dar mai mult m-am bucurat sa-mi descopar colegii “de domeniu” si sa aflu ce experiente poti avea, ca turist, in judet. Sunt multe si variate, si desi stau in zona de 2 ani nu am apucat sa vad nici 20%. Ceea ce e bine. 😊
Ce parere aveti despre ce ofera Ioana Patrascoiu la #Medias?
Newsletter saptamanal MediasLive
Vrei sa primesti stiri si evenimente din Medias pe e-mail? Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal!