În data de 20 octombrie se dă startul evenimentului cultural maghiar care, la fel ca în anii precedenți, este adresat comunității maghiare și nu numai din județul Sibiu. Evenimentul se va desfășura timp de două săptămâni, pe parcursul carora  se vor derula zeci de evenimente: dansuri populare, spectacol de teatru, balul strugurilor, stand up comedy, comemorarea revoluției din 1956, precum şi diferite seminarii.

Scopul acestui eveniment este păstrarea valorilor tradiţionale  şi culturale ale comunităţii maghiare din zonă, precum şi popularizarea acestora.

Organizatorii speră ca şi în acest an numărul participanţilor să fie cel puţin la fel de mare dar, mai ales, ca publicul să fie  mulţumit, având oportunitatea de a se familiariza cu cultura şi tradiţiile maghiare.

 

Progam detaliat:

 

20 Octombrie – Joi

18:00 Festivitatea de deschidere – Sala Traube, Mediaș

18:30 Stand-up comedy – Sala Traube, Mediaș

 

21 Octombrie – Vineri

17:00 În memoria episcopului Marton Aron – Casa Millennium, Mediaș

18:00 Proiecție de film – Eroii din 1956 – film documentar, Biserica Reformată Blăjel

 

22 Octombrie – Sâmbătă

17:00 Seminar pe tema revoluției din 1956 – Dr. Mérnyei Károly – Casa Millennium, Mediaș

20:00 Balul Strugurilor – Interpret ,,Szászcsávási cigányzenekar’’ și DJ Pici – în Sala complexului Ștrand, Mediaș

20:00 Balul Strugurilor – Interpret ,,Gáspár Duo’’ – Casa de cultură, Ocna Sibiului

 

23 Octombrie – Duminică

10:00 Comemorarea revoluției din 1956 – Biserica Reformată, Mediaș

 

28 Octombrie -Vineri

10:00 Teatru de păpuși Cluj Napoca – grădinița cu program prelungit Bucuria Copiilor, Mediaș

18.00 Seminar cu Bánffy Farkas – Centrul Cultural Maghiar Kós Károly, Sibiu

 

29 Octombrie – Sâmbătă

18:00 Teatru de păpuși Cluj Napoca – Casa de Cultură, Alma

 

30 Octombrie – Duminică

18:00 Örkény István – piesa de teatru TÓTÉK, teatrul Tomcsa Sándor Odorheiu Secuiesc – Sala Traube, Mediaș

 

5 Noiembrie – Sâmbătă

19:00 Balul Strugurilor – în incinta clădirii liceului Agricol Timotei Cipariu – Dumbrăveni

 

6 Noeimbrie – Dumincă

17:00 Dansuri populare Asociația Culturală Gyöngyvirág – Casa de Cultură, Agnita

 

Location: Sala Traube Medias

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

Loading…
  • Casa Gazelor Naturale Medias

    Casa Gazelor Naturale fost inaugurata de catre compania Romgaz in anul 2010, fiind amplasata in mijlocul unui frumos parc natural. Inaugurarea a avut loc cu ocazia implinirii a 100 de ani de la prima sonda comerciala de gaze naturale din Romania. Este locul unde se valorifica trecutul istoric al gazelor naturale, se consulta lucrari de specialitate, se pot organiza:  conferinte, simpozioane, cursuri, mese rotunde si intalniri de afaceri. Se gasesc exponate specifice sectorului gazifer, manuscrise si documente de referinta, moment foto – video de istorie a industriei, harta digitala interactive a ramurilor industriei gazifere, biblioteca de carte tehnica si lucrari stiintifice, colectie de carote si minerale. Misiunea Centrului este de a culege informatii si de a organiza activitati de diseminare; perfectionarea si implicarea in activitatea de cercetare si elaborare a materialelor privind sectorul gazelor naturale; schimbarea perceptiei asupra rolului pe care gazele l-au avut si il au in viata oamenilor; […]

  • Muzeul Municipal Medias

    Muzeul isi are inceputul in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, dar fondarea sa este definitivata in 1901. A fost obiectul preocuparii unor profesori de la gimanziul mediesan,  apoi comitetul format pentru patronarea sa a solicitat trecerea lui in proprietatea Bisericii Evanghelice. Dupa preluarea colectiei sale de catre liceul german in anul 1906, incepand cu anul 1922 acesta s-a numit „Museum Alt Mediasch”S-au succedat: in anul 1949 transferarea sa in cladirea „Ateneului popular”  sub denumirea de Muzeul Raional „Nicolae Balcescu”,  apoi in 1961 prin extinderea cu 3 incaperi s-a infiintat sectia de Stiintele naturii, iar in 1970 o data cu stabilirea muzeului in cladirea fostei Manastiri franciscane s-a infiintat cea de-a treia sectie – cea de Etnografie si Arta. Muzeul a avut timp de cativa ani o filiala in comuna Biertan, insa in 1960 aceasta s-a inchis definitiv si obiectele au fost transferate la Medias. Muzeul a primit dupa […]

  • Sinagoga Medias

    Sinagoga Mediaș a fost construită în anul 1896 și ulterior i s-au alăturat clădirea cunoscută drept Casa Rabinului și clădirea școlii evreiești, care are la demisol o mikvah (baia rituală), cunoscută medieșenilor drept baia comunală, întrucât după Cel de-al Doilea Război Mondial, baia rituală a comunității evreiești a fost împărțită în două – o parte pentru uzul comunității, iar o alta pentru uz public. 
De obicei cartierele evreiești erau construite la periferia orașului; și în acest caz sinagoga se găsește în imediata vecinătate a zidurilor burgului medieval.
 Clădirea este considerată o sinagogă de dimensiuni medii datorită mărimii și capacității sale), ieșind mult în evidență față de clădirile din zonă prin stilul și decorațiunile sale. 
Interiorul este împărțit în două secțiuni: zona de intrare și sala de ceremonii.
 Zona de intrare se împarte în vestibul, o încăpere mică pentru studierea Torei și casa scării pe unde femeile urcau în balcon.
 Sala […]

Testimonials  |  Info: There are no items created, add some please.

Vrei sa primesti evenimentele si noutatile
pe e-mail?

Aboneaza-te la newsletterul nostru si te asiguri ca nu pierzi nicio oportunitate!