Stagiunea de concerte „Orgelsommer 2019” a Bisericii Evanghelice Sf. Margareta din Medias va invita joi, 22 august a.c., de la ora 19:00 la un concert-lectura dedicat Reginei Maria a Romaniei.
Protagonistii evenimentului “SALVE REGINA” sunt: Elena Ivanca – actrita (Teatrul National „Lucian Blaga” Cluj-Napoca), Claudia Codreanu – mezzosoprana (Bucuresti) si Edith Toth – orga (Medias).
Concept, selectie texte & visuals: Radu Radescu
Creatie vestimentara: designer Aitai Lorincz / AITAI

Acest concert-lectura este dedicat memoriei celei care a fost Regina Maria – Queen Marie of Romania. Publicul este invitat sa rasfoiasca, alaturi de protagonisti, cateva file pretioase de istorie, prin intermediul pasajelor extrase din cartea ”Regina Maria a Romaniei – Capitole tarzii din viata mea” si din paginile de jurnal ale Reginei, care vor prinde glas în interpretarea actritei Elena Ivanca, de la Teatrul National Cluj-Napoca. Lectura textelor va fi completata cu lucrari de muzica sacra, interpretate de mezzosoprana Claudia Codreanu (Bucuresti) si de organista Edith Toth (Medias).

Programul muzical selecteaza unele dintre cele mai frumoase lucrari religioase dedicate Fecioarei Maria, începand cu una din rugaciunile fundamentale ale crestinismului, ”Ave Maria”, careia Gounod i-a creat un învelis sonor magistral, pornind de la un preludiu de Bach. Acestei piese i s-au alaturat, în mod firesc, ”Eja, Mater”, ”Vergin, tutto amor”, ”Pietà, Signore” si ”Panis Angelicus”, lucrari ale compozitorilor Giovanni Battista Pergolesi, Francesco Durante, Alessandro Stradella si César Franck, precum si o lucrare mai putin cunoscuta, dar, de asemenea, foarte valoroasa, a distinsei compozitoare contemporane Felicia Donceanu, piesa care da titlul acestui concert-lectura.

Programul mai cuprinde si cateva momente pentru orga solo din creatia lui Johann Sebastian Bach. Suportul vizual al spectacolului consta dintr-o selectie de fotografii si filmari de arhiva, cu imagini din viata Reginei Maria a Romaniei, fiind asigurat de Radu Radescu, cel care a conceput acest proiect. Conceptia vestimentara este semnata de designerul targumuresan Aitai Lorincz / AITAI.

Intrare libera!

Comments

comments

Location: Biserica Evanghelica Sfanta Margareta din Medias

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

Loading…
  • Casa Gazelor Naturale Medias

    Casa Gazelor Naturale fost inaugurata de catre compania Romgaz in anul 2010, fiind amplasata in mijlocul unui frumos parc natural. Inaugurarea a avut loc cu ocazia implinirii a 100 de ani de la prima sonda comerciala de gaze naturale din Romania. Este locul unde se valorifica trecutul istoric al gazelor naturale, se consulta lucrari de specialitate, se pot organiza:  conferinte, simpozioane, cursuri, mese rotunde si intalniri de afaceri. Se gasesc exponate specifice sectorului gazifer, manuscrise si documente de referinta, moment foto – video de istorie a industriei, harta digitala interactive a ramurilor industriei gazifere, biblioteca de carte tehnica si lucrari stiintifice, colectie de carote si minerale. Misiunea Centrului este de a culege informatii si de a organiza activitati de diseminare; perfectionarea si implicarea in activitatea de cercetare si elaborare a materialelor privind sectorul gazelor naturale; schimbarea perceptiei asupra rolului pe care gazele l-au avut si il au in viata oamenilor; […]

  • Muzeul Municipal Medias

    Muzeul isi are inceputul in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, dar fondarea sa este definitivata in 1901. A fost obiectul preocuparii unor profesori de la gimanziul mediesan,  apoi comitetul format pentru patronarea sa a solicitat trecerea lui in proprietatea Bisericii Evanghelice. Dupa preluarea colectiei sale de catre liceul german in anul 1906, incepand cu anul 1922 acesta s-a numit „Museum Alt Mediasch”S-au succedat: in anul 1949 transferarea sa in cladirea „Ateneului popular”  sub denumirea de Muzeul Raional „Nicolae Balcescu”,  apoi in 1961 prin extinderea cu 3 incaperi s-a infiintat sectia de Stiintele naturii, iar in 1970 o data cu stabilirea muzeului in cladirea fostei Manastiri franciscane s-a infiintat cea de-a treia sectie – cea de Etnografie si Arta. Muzeul a avut timp de cativa ani o filiala in comuna Biertan, insa in 1960 aceasta s-a inchis definitiv si obiectele au fost transferate la Medias. Muzeul a primit dupa […]

  • Sinagoga Medias

    Sinagoga Mediaș a fost construită în anul 1896 și ulterior i s-au alăturat clădirea cunoscută drept Casa Rabinului și clădirea școlii evreiești, care are la demisol o mikvah (baia rituală), cunoscută medieșenilor drept baia comunală, întrucât după Cel de-al Doilea Război Mondial, baia rituală a comunității evreiești a fost împărțită în două – o parte pentru uzul comunității, iar o alta pentru uz public. 
De obicei cartierele evreiești erau construite la periferia orașului; și în acest caz sinagoga se găsește în imediata vecinătate a zidurilor burgului medieval.
 Clădirea este considerată o sinagogă de dimensiuni medii datorită mărimii și capacității sale), ieșind mult în evidență față de clădirile din zonă prin stilul și decorațiunile sale. 
Interiorul este împărțit în două secțiuni: zona de intrare și sala de ceremonii.
 Zona de intrare se împarte în vestibul, o încăpere mică pentru studierea Torei și casa scării pe unde femeile urcau în balcon.
 Sala […]

Testimonials  |  Info: There are no items created, add some please.

Vrei sa primesti evenimentele si noutatile
pe e-mail?

Aboneaza-te la newsletterul nostru si te asiguri ca nu pierzi nicio oportunitate!