Prima editie a Festivalului Culturii Ortodoxe este organizata de Protopopiatul Ortodox Roman Medias, in parteneriat cu Asociatia Culturala ”Mediasul nostru” in zilele de 22-23 octombrie 2016.

Festivalul se bucura de binecuvantarea Mitropolitului Ardealului, IPS Dr. Laurentiu Streza, a carui prezenta este asteptata intr-una din zilele festivalului.

Istoricul Marius Oprea, creator al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului Bucuresti, va sustine o conferinta intitulata ”Martirii crestini ai Rezistentei anticomuniste”.

Cel mai neobisnuit moment al festivalului il reprezinta intamplarile puse in scena de Trupa de Teatru Nescris ”Constantin Iugan” din comuna Sant (jud. Bistrita Nasaud), unicat in Europa. Cei opt membrii ai trupei nu au nici un fel de studii de actorie, iar ceea ce pun in scena nu sunt piese conform unor texte scrise. Este vorba doar de talentul de a improviza, pe baza unor intamplari din realitatea imediata.

Pe scena festivalului vor evolua Corala ”Gheorghe Soima„ a Protopopiatului Ortodox Roman Medias, singura corala barbateasca din Arhiepiscopia Sibiului, dar si Corul Catedralei Ortodoxe Romane Medias, precum si cateva trupe de teatru de copii, din parohiile ortodoxe Ernea, Valea Viilor si Dumbraveni.

Programul va fi intregit de doua expozitii, deschise, timp de doua zile, in foaierul Salii Traube. Este vorba de o expozitie cu vanzare de icoane, pictate pe pietre de rau, si de una de fotografii de la Muntele Athos si din Tara Sfanta.

Gazda festivalului este Sala Traube din Medias, iar parteneri: Primaria Municipiului Medias, Revista Formula AS, Radio Ring, Nova TV, Mediaslive, Radio Medias 725 si Monitorul de Medias.

Location: Sala Traube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

Loading…
  • Casa Gazelor Naturale Medias

    Casa Gazelor Naturale fost inaugurata de catre compania Romgaz in anul 2010, fiind amplasata in mijlocul unui frumos parc natural. Inaugurarea a avut loc cu ocazia implinirii a 100 de ani de la prima sonda comerciala de gaze naturale din Romania. Este locul unde se valorifica trecutul istoric al gazelor naturale, se consulta lucrari de specialitate, se pot organiza:  conferinte, simpozioane, cursuri, mese rotunde si intalniri de afaceri. Se gasesc exponate specifice sectorului gazifer, manuscrise si documente de referinta, moment foto – video de istorie a industriei, harta digitala interactive a ramurilor industriei gazifere, biblioteca de carte tehnica si lucrari stiintifice, colectie de carote si minerale. Misiunea Centrului este de a culege informatii si de a organiza activitati de diseminare; perfectionarea si implicarea in activitatea de cercetare si elaborare a materialelor privind sectorul gazelor naturale; schimbarea perceptiei asupra rolului pe care gazele l-au avut si il au in viata oamenilor; […]

  • Muzeul Municipal Medias

    Muzeul isi are inceputul in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, dar fondarea sa este definitivata in 1901. A fost obiectul preocuparii unor profesori de la gimanziul mediesan,  apoi comitetul format pentru patronarea sa a solicitat trecerea lui in proprietatea Bisericii Evanghelice. Dupa preluarea colectiei sale de catre liceul german in anul 1906, incepand cu anul 1922 acesta s-a numit „Museum Alt Mediasch”S-au succedat: in anul 1949 transferarea sa in cladirea „Ateneului popular”  sub denumirea de Muzeul Raional „Nicolae Balcescu”,  apoi in 1961 prin extinderea cu 3 incaperi s-a infiintat sectia de Stiintele naturii, iar in 1970 o data cu stabilirea muzeului in cladirea fostei Manastiri franciscane s-a infiintat cea de-a treia sectie – cea de Etnografie si Arta. Muzeul a avut timp de cativa ani o filiala in comuna Biertan, insa in 1960 aceasta s-a inchis definitiv si obiectele au fost transferate la Medias. Muzeul a primit dupa […]

  • Sinagoga Medias

    Sinagoga Mediaș a fost construită în anul 1896 și ulterior i s-au alăturat clădirea cunoscută drept Casa Rabinului și clădirea școlii evreiești, care are la demisol o mikvah (baia rituală), cunoscută medieșenilor drept baia comunală, întrucât după Cel de-al Doilea Război Mondial, baia rituală a comunității evreiești a fost împărțită în două – o parte pentru uzul comunității, iar o alta pentru uz public. 
De obicei cartierele evreiești erau construite la periferia orașului; și în acest caz sinagoga se găsește în imediata vecinătate a zidurilor burgului medieval.
 Clădirea este considerată o sinagogă de dimensiuni medii datorită mărimii și capacității sale), ieșind mult în evidență față de clădirile din zonă prin stilul și decorațiunile sale. 
Interiorul este împărțit în două secțiuni: zona de intrare și sala de ceremonii.
 Zona de intrare se împarte în vestibul, o încăpere mică pentru studierea Torei și casa scării pe unde femeile urcau în balcon.
 Sala […]

Testimonials  |  Info: There are no items created, add some please.

Vrei sa primesti evenimentele si noutatile
pe e-mail?

Aboneaza-te la newsletterul nostru si te asiguri ca nu pierzi nicio oportunitate!