În perioada 11 – 13 august, Primăria Mediaș continuă sărbătorirea a 750 de ani de atestare documentară a municipiului de pe Târnava Mare.

Alături de oficialități, oaspeți din țară și din străinătate, sunt invitați toți medieșenii să sărbătorească istoria și tradițiile burgului nostru medieval, în cadrul „Festivalului Mediaș, cetate medievală. Târg de meșteșuguri vii“.

Spectacolul pregătit de către organizatori va cuprinde manifestări deosebite, ateliere meșteșugărești, expoziții, demonstrații ale ordinelor cavalerești, animație stradală, dar și o paradă a costumelor medievale și un turnir cavaleresc.

Aflat la cea de-a XIII-a ediție, festivalul va reuni anul acesta un număr de peste 80 de meșteșugari, care vor anima atmosfera din Piața Regele Ferdinand I, invitându-i pe medieșeni și pe turiștii aflați în municipiul nostru la ateliere interactive. Aceștia vor fi inițiați în tainele olăritului, a sticlăriei, prelucrării lemnului, broderiei, caligrafiei, precum și ale altor meșteșuguri tradiționale. De asemenea, numeroase ordine cavalereşti, inclusiv calfele călătoare, vor invita publicul să ia parte la ateliere de tras cu arcul, de pietrar, de fierar,  de confecţionat zale sau măşti de carnaval săsesc.

În faţa Casei Schuller,  binecunoscute formații de muzică medievală, precum Lupus Dacus, Peregrinii, Huniadi Cantores, Cimpoierii de Transilvania şi Truverii vor susține concerte, în fiecare dintre cele trei zile. Animaţia stradală cu care vor fi întâmpinați vizitatorii va include dansuri medievale, statui vivante, supermarionete, lupte între cavaleri, spectacole de teatru, precum și multe alte surprize pregătite de către organizatori.

Alături de Muzeul Municipal și Galeria de artă, Turnurile Forkesch şi Pietrarilor vor fi deschise publicului, în mod gratuit, cu expoziţii inedite de fotografii, hărți și planuri ale Mediașului.

Pentru a desăvârși caracterul medieval al festivalului, participanților le-a fost pregătită și o paradă, la care vor lua parte membri ai binecunoscutelor ordine cavalerești Frații Corb, Draco Nigrus, Șoiman Art, Scutierii de Muhlbach, Străjerii Bistriței, Paladinii de Terra Medies, Cavalerii de Mediaș, în frunte cu Toboșarul din Sighișoara, Cimpoierii de Transilvania și Lupus Dacus.

Programul pregătit pentru medieșeni și pentru oaspeții lor va fi completat în Piața Corneliu Coposu cu spectacole artistice susținute de invitați locali – Tudor Turcu, Virgil Suciu, Ela Sol & Dixi, Motto, dar și de artiști precum Loredana, Carla’s Dreams, Horia Brenciu, Alina Eremia, Mirabela Dauer, Marcel Pavel și Luminița Anghel.

Descarca programul evenimentului.

Comments

comments

Location: Medias - diverse locatii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

Loading…
  • Casa Gazelor Naturale Medias

    Casa Gazelor Naturale fost inaugurata de catre compania Romgaz in anul 2010, fiind amplasata in mijlocul unui frumos parc natural. Inaugurarea a avut loc cu ocazia implinirii a 100 de ani de la prima sonda comerciala de gaze naturale din Romania. Este locul unde se valorifica trecutul istoric al gazelor naturale, se consulta lucrari de specialitate, se pot organiza:  conferinte, simpozioane, cursuri, mese rotunde si intalniri de afaceri. Se gasesc exponate specifice sectorului gazifer, manuscrise si documente de referinta, moment foto – video de istorie a industriei, harta digitala interactive a ramurilor industriei gazifere, biblioteca de carte tehnica si lucrari stiintifice, colectie de carote si minerale. Misiunea Centrului este de a culege informatii si de a organiza activitati de diseminare; perfectionarea si implicarea in activitatea de cercetare si elaborare a materialelor privind sectorul gazelor naturale; schimbarea perceptiei asupra rolului pe care gazele l-au avut si il au in viata oamenilor; […]

  • Muzeul Municipal Medias

    Muzeul isi are inceputul in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, dar fondarea sa este definitivata in 1901. A fost obiectul preocuparii unor profesori de la gimanziul mediesan,  apoi comitetul format pentru patronarea sa a solicitat trecerea lui in proprietatea Bisericii Evanghelice. Dupa preluarea colectiei sale de catre liceul german in anul 1906, incepand cu anul 1922 acesta s-a numit „Museum Alt Mediasch”S-au succedat: in anul 1949 transferarea sa in cladirea „Ateneului popular”  sub denumirea de Muzeul Raional „Nicolae Balcescu”,  apoi in 1961 prin extinderea cu 3 incaperi s-a infiintat sectia de Stiintele naturii, iar in 1970 o data cu stabilirea muzeului in cladirea fostei Manastiri franciscane s-a infiintat cea de-a treia sectie – cea de Etnografie si Arta. Muzeul a avut timp de cativa ani o filiala in comuna Biertan, insa in 1960 aceasta s-a inchis definitiv si obiectele au fost transferate la Medias. Muzeul a primit dupa […]

  • Sinagoga Medias

    Sinagoga Mediaș a fost construită în anul 1896 și ulterior i s-au alăturat clădirea cunoscută drept Casa Rabinului și clădirea școlii evreiești, care are la demisol o mikvah (baia rituală), cunoscută medieșenilor drept baia comunală, întrucât după Cel de-al Doilea Război Mondial, baia rituală a comunității evreiești a fost împărțită în două – o parte pentru uzul comunității, iar o alta pentru uz public. 
De obicei cartierele evreiești erau construite la periferia orașului; și în acest caz sinagoga se găsește în imediata vecinătate a zidurilor burgului medieval.
 Clădirea este considerată o sinagogă de dimensiuni medii datorită mărimii și capacității sale), ieșind mult în evidență față de clădirile din zonă prin stilul și decorațiunile sale. 
Interiorul este împărțit în două secțiuni: zona de intrare și sala de ceremonii.
 Zona de intrare se împarte în vestibul, o încăpere mică pentru studierea Torei și casa scării pe unde femeile urcau în balcon.
 Sala […]

Testimonials  |  Info: There are no items created, add some please.

Vrei sa primesti evenimentele si noutatile
pe e-mail?

Aboneaza-te la newsletterul nostru si te asiguri ca nu pierzi nicio oportunitate!