Mediaș, 14 octombrie 2023 – O comoară muzicală de o valoare inestimabilă, orga bisericii evanghelice din Dupuș, județul Sibiu, va încânta sufletele melomanilor într-un eveniment muzical de excepție. Orga, care se numără printre cele mai vechi orgi din Ardeal păstrate până în ziua de astăzi, a fost construită în stil baroc în anul 1731 de Georg Wachsmann și este singura orgă funcțională care a supraviețuit de la acest constructor.

O parte din istoria acestui instrument unic arată că orga a fost inițial achiziționată din Biertan în 1794. De-a lungul secolelor, a trecut prin procese de reparare și restaurare realizate de meșterii construcției de orgi, precum Karl Einschenk în 1909, și Otto Einschenk în 1944 și 1972.

Într-un efort comun între Consistoriul Districtual Evanghelic Mediaș, Parohia Evanghelică Mediaș și Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice din România, orga a fost mutată și restaurată în Biserica Evanghelică din Mediaș în 2004 pentru a o salva de la deteriorare. Firma COT Hărman, cunoscută pentru competența sa în construcția și restaurarea de orgi, a coordonat această operațiune complexă, care a durat aproximativ trei ani.

Inaugurarea orgii din Dupuș, o piesă rară și prețioasă a patrimoniului muzical, va include o prezentare specială realizată de restauratorul de orgi Hermann Binder, o intervenție a constructorului de orgi Árpád Magyar, proiecția unui film documentar creat de Friedhelm Huser, și o serie de compoziții interpretate de maeștri organiști:

 • Ursula Philippi
 • Cosmina Barna
 • Brita Falch-Leutert
 • Jürg Leutert
 • Karina Fernandez-Samodaiev
 • Theresa Braisch
 • Frank Spengler
 • Ada Huser
 • Edith H. Toth

Evenimentul va avea și colaboratori speciali, precum Maria Petrescu la oboi baroc, Theresa Braisch la clarinet, Zenovia Rusu la vioară, Anda Laposi la vioară și Noémi Vajai la violoncel.

Cu o intrare liberă, acest spectacol muzical este o ocazie unică de a experimenta muzica sublimă interpretată pe o bijuterie muzicală de patrimoniu, orga din Dupuș.

Comments

comments

Location: Biserica Evanghelica C. A. Medias

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

Loading…
 • Casa Gazelor Naturale Medias

  Casa Gazelor Naturale fost inaugurata de catre compania Romgaz in anul 2010, fiind amplasata in mijlocul unui frumos parc natural. Inaugurarea a avut loc cu ocazia implinirii a 100 de ani de la prima sonda comerciala de gaze naturale din Romania. Este locul unde se valorifica trecutul istoric al gazelor naturale, se consulta lucrari de specialitate, se pot organiza:  conferinte, simpozioane, cursuri, mese rotunde si intalniri de afaceri. Se gasesc exponate specifice sectorului gazifer, manuscrise si documente de referinta, moment foto – video de istorie a industriei, harta digitala interactive a ramurilor industriei gazifere, biblioteca de carte tehnica si lucrari stiintifice, colectie de carote si minerale. Misiunea Centrului este de a culege informatii si de a organiza activitati de diseminare; perfectionarea si implicarea in activitatea de cercetare si elaborare a materialelor privind sectorul gazelor naturale; schimbarea perceptiei asupra rolului pe care gazele l-au avut si il au in viata oamenilor; […]

 • Muzeul Municipal Medias

  Muzeul isi are inceputul in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, dar fondarea sa este definitivata in 1901. A fost obiectul preocuparii unor profesori de la gimanziul mediesan,  apoi comitetul format pentru patronarea sa a solicitat trecerea lui in proprietatea Bisericii Evanghelice. Dupa preluarea colectiei sale de catre liceul german in anul 1906, incepand cu anul 1922 acesta s-a numit „Museum Alt Mediasch”S-au succedat: in anul 1949 transferarea sa in cladirea „Ateneului popular”  sub denumirea de Muzeul Raional „Nicolae Balcescu”,  apoi in 1961 prin extinderea cu 3 incaperi s-a infiintat sectia de Stiintele naturii, iar in 1970 o data cu stabilirea muzeului in cladirea fostei Manastiri franciscane s-a infiintat cea de-a treia sectie – cea de Etnografie si Arta. Muzeul a avut timp de cativa ani o filiala in comuna Biertan, insa in 1960 aceasta s-a inchis definitiv si obiectele au fost transferate la Medias. Muzeul a primit dupa […]

 • Sinagoga Medias

  Sinagoga Mediaș a fost construită în anul 1896 și ulterior i s-au alăturat clădirea cunoscută drept Casa Rabinului și clădirea școlii evreiești, care are la demisol o mikvah (baia rituală), cunoscută medieșenilor drept baia comunală, întrucât după Cel de-al Doilea Război Mondial, baia rituală a comunității evreiești a fost împărțită în două – o parte pentru uzul comunității, iar o alta pentru uz public. 
De obicei cartierele evreiești erau construite la periferia orașului; și în acest caz sinagoga se găsește în imediata vecinătate a zidurilor burgului medieval.
 Clădirea este considerată o sinagogă de dimensiuni medii datorită mărimii și capacității sale), ieșind mult în evidență față de clădirile din zonă prin stilul și decorațiunile sale. 
Interiorul este împărțit în două secțiuni: zona de intrare și sala de ceremonii.
 Zona de intrare se împarte în vestibul, o încăpere mică pentru studierea Torei și casa scării pe unde femeile urcau în balcon.
 Sala […]

Testimonials  |  Info: There are no items created, add some please.

Vrei sa primesti evenimentele si noutatile
pe e-mail?

Aboneaza-te la newsletterul nostru si te asiguri ca nu pierzi nicio oportunitate!