În perioada 19 şi 20 iunie 2016, Primăria comunei Viişoara şi Asociaţia „Acasă la Hundorf”, în parteneriat cu Şcoala Generală Viişoara şi Consistoriul Evanghelic din Sighişoara organizează ediţia a II-a a “ÎNTÂLNIRILOR DE LA HUNDORF”.

“De sărbătoarea Rusaliilor şi a Armindenului, Întâlnirile.. noastre sunt un prilej de reunire a neamurilor şi a prietenilor la Hundorf ca să putem arăta ce şi cum ne-am pregătit peste an, pentru că aici şi acum se întâlnesc artiştii locului – cei din Hundorf şi din satele învecinate, cu artiştii care au petrecut un sejur de creaţie la Hundorf.

Două zile cu două spectacole diferite

În prima zi respectăm tradiţia şi ne întâlnim la umbra Armindenior, în aer liber, cu joc şi cântec de pe valea Târnavei Mari, dar şi cu produse tradiţionale şi vedeta noastră, lichiul, copt în cuptorul pe vatră.
A doua zi mergem în Biserica Evanghelică, un monument de patrimoniu de secol 17, pentru un performance teatral, momente de poezie, film şi carte, precum şi un concert cameral.
Întâlnirile …, s-au născut ca urmare a acumulării unui bogat material documentar – foto, video, mărturii, etc. – strâns de artiştii tineri care au petrecut o perioadă de creaţie Acasă, la Hundorf. Fie că au lucrat singuri, fie în cadrul unor ateliere cu copii din sat ei au pătruns în intimitatea vieţii de aici, cu oamenii de aici.


Pe de altă parte, nici sătenii nu s-au lăsat mai prejos. S-au deschis, s-au antrenat şi, cel puţin pentru această ediţie, şi-au asumat pregătirea unui eveniment destul de amplu în satul lor.
Şi gazde, dar şi protagonişti, cei din Hundorf se străduie ca, la umbra şi cu puterea tradiţiei, să se redescopere, să înlăture un praf adunat, să înveţe să prindă curaj şi încredere în ei înşişi şi în modul lor de viaţă, să fie mândri de ei şi de tot ce-i înconjoară şi, pe cât se poate, în timp, să identifice nişte resurse proprii.


Oricum, Întâlnirile.. sunt ca nişte lecţii de viaţă. Dacă le vom trece sau nu – asta nu ştim – dar sigur este că spaţiul creaţiei pe care ni-l dorim la Hundorf – atât pentru săteni, cât şi pentru artişti – poate să fie unul fertil şi benefic pentru toţi.”au declarat organizatorii.

Comments

comments

Location: Mediaș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

Loading…
  • Casa Gazelor Naturale Medias

    Casa Gazelor Naturale fost inaugurata de catre compania Romgaz in anul 2010, fiind amplasata in mijlocul unui frumos parc natural. Inaugurarea a avut loc cu ocazia implinirii a 100 de ani de la prima sonda comerciala de gaze naturale din Romania. Este locul unde se valorifica trecutul istoric al gazelor naturale, se consulta lucrari de specialitate, se pot organiza:  conferinte, simpozioane, cursuri, mese rotunde si intalniri de afaceri. Se gasesc exponate specifice sectorului gazifer, manuscrise si documente de referinta, moment foto – video de istorie a industriei, harta digitala interactive a ramurilor industriei gazifere, biblioteca de carte tehnica si lucrari stiintifice, colectie de carote si minerale. Misiunea Centrului este de a culege informatii si de a organiza activitati de diseminare; perfectionarea si implicarea in activitatea de cercetare si elaborare a materialelor privind sectorul gazelor naturale; schimbarea perceptiei asupra rolului pe care gazele l-au avut si il au in viata oamenilor; […]

  • Muzeul Municipal Medias

    Muzeul isi are inceputul in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, dar fondarea sa este definitivata in 1901. A fost obiectul preocuparii unor profesori de la gimanziul mediesan,  apoi comitetul format pentru patronarea sa a solicitat trecerea lui in proprietatea Bisericii Evanghelice. Dupa preluarea colectiei sale de catre liceul german in anul 1906, incepand cu anul 1922 acesta s-a numit „Museum Alt Mediasch”S-au succedat: in anul 1949 transferarea sa in cladirea „Ateneului popular”  sub denumirea de Muzeul Raional „Nicolae Balcescu”,  apoi in 1961 prin extinderea cu 3 incaperi s-a infiintat sectia de Stiintele naturii, iar in 1970 o data cu stabilirea muzeului in cladirea fostei Manastiri franciscane s-a infiintat cea de-a treia sectie – cea de Etnografie si Arta. Muzeul a avut timp de cativa ani o filiala in comuna Biertan, insa in 1960 aceasta s-a inchis definitiv si obiectele au fost transferate la Medias. Muzeul a primit dupa […]

  • Sinagoga Medias

    Sinagoga Mediaș a fost construită în anul 1896 și ulterior i s-au alăturat clădirea cunoscută drept Casa Rabinului și clădirea școlii evreiești, care are la demisol o mikvah (baia rituală), cunoscută medieșenilor drept baia comunală, întrucât după Cel de-al Doilea Război Mondial, baia rituală a comunității evreiești a fost împărțită în două – o parte pentru uzul comunității, iar o alta pentru uz public. 
De obicei cartierele evreiești erau construite la periferia orașului; și în acest caz sinagoga se găsește în imediata vecinătate a zidurilor burgului medieval.
 Clădirea este considerată o sinagogă de dimensiuni medii datorită mărimii și capacității sale), ieșind mult în evidență față de clădirile din zonă prin stilul și decorațiunile sale. 
Interiorul este împărțit în două secțiuni: zona de intrare și sala de ceremonii.
 Zona de intrare se împarte în vestibul, o încăpere mică pentru studierea Torei și casa scării pe unde femeile urcau în balcon.
 Sala […]

Testimonials  |  Info: There are no items created, add some please.

Vrei sa primesti evenimentele si noutatile
pe e-mail?

Aboneaza-te la newsletterul nostru si te asiguri ca nu pierzi nicio oportunitate!