Ziua Universală a Iei
Mediaș, 2018
Povestea merge mai departe…

Din anul 2013, la inițiativa grupului La Blouse Roumaine, Ziua Universală a Iei se sărbătorește peste tot în lume acolo unde trăiesc comunități de români preocupați de recuperarea patrimoniului arhaic reprezentat de ia românească. Ne-am alăturat cu bucurie încă din primul an în care sărbatoarea de Sânziene și-a propus să îmbrace întreaga planeta în ia Românească.

Dacă în primii ani ne-am concentrat pe recuperarea și introducerea iei ca obiect vestimentar în peisajul urban, evenimentul s-a îmbogățit de la un an la altul cu noi valențe și abordări. În 2015 Ziua Iei a devenit ziua portului popular românesc, serbat la Mediaș printr-o recompunere a unei serbări cămpenești.

În anul centenarului s-a născut firesc ideea ca evenimentul să se desfășoare în jurul personalității Reginei Maria a României, o veșnică îndrăgostită și promotoare a portului popular, înnobilând evenimentul din acest an cu o expoziție de Straie Alese din colecția personală a doamnei Ligia Pop.

Vă așteptăm așadar în data de 24 iunie la a IV-a ediție a Zilei Iei la Mediaș, găzduită de Muzeul Gazelor Naturale, între orele 13.00 – 16.00.

Programul evenimentului cuprinde vernisajul colecției Straie Alese al doamnei Ligia Pop, recital al grupului folk Motto, ateliere pentru copii și tradiționala decernare a titlului SânzIAna 2018, pentru care recomandăm să veniți în cele mai alese straie populare. Acces la Muzeu doar pietonal, intrarea liberă.

Expoziția va mai putea fi vizitată în perioada 25-29 iunie, între orele 9.00-16.00.

Organizatorii evenimentului: Straie Alese – Ligia Pop, Muzeul Gazelor Naturale, Pledoarie pentru Ie, Șezătoare Mediaș, I Love Mediaș.

Parteneri: Grupul Motto, Asociația Mediașul Nostru, Mediaș News, Cofetăria Friandise, Beeline – web design & more, Nova TV, Aria Etaj, Arta Lemnului, Magazin Antik, Mediaș Live, Konsta Splendid, Edelweiss, Lucr’ușor.

Toată lumea e invitată.

Comments

comments

Location: Muzeul Gazelor Naturale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

Loading…
  • Casa Gazelor Naturale Medias

    Casa Gazelor Naturale fost inaugurata de catre compania Romgaz in anul 2010, fiind amplasata in mijlocul unui frumos parc natural. Inaugurarea a avut loc cu ocazia implinirii a 100 de ani de la prima sonda comerciala de gaze naturale din Romania. Este locul unde se valorifica trecutul istoric al gazelor naturale, se consulta lucrari de specialitate, se pot organiza:  conferinte, simpozioane, cursuri, mese rotunde si intalniri de afaceri. Se gasesc exponate specifice sectorului gazifer, manuscrise si documente de referinta, moment foto – video de istorie a industriei, harta digitala interactive a ramurilor industriei gazifere, biblioteca de carte tehnica si lucrari stiintifice, colectie de carote si minerale. Misiunea Centrului este de a culege informatii si de a organiza activitati de diseminare; perfectionarea si implicarea in activitatea de cercetare si elaborare a materialelor privind sectorul gazelor naturale; schimbarea perceptiei asupra rolului pe care gazele l-au avut si il au in viata oamenilor; […]

  • Muzeul Municipal Medias

    Muzeul isi are inceputul in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, dar fondarea sa este definitivata in 1901. A fost obiectul preocuparii unor profesori de la gimanziul mediesan,  apoi comitetul format pentru patronarea sa a solicitat trecerea lui in proprietatea Bisericii Evanghelice. Dupa preluarea colectiei sale de catre liceul german in anul 1906, incepand cu anul 1922 acesta s-a numit „Museum Alt Mediasch”S-au succedat: in anul 1949 transferarea sa in cladirea „Ateneului popular”  sub denumirea de Muzeul Raional „Nicolae Balcescu”,  apoi in 1961 prin extinderea cu 3 incaperi s-a infiintat sectia de Stiintele naturii, iar in 1970 o data cu stabilirea muzeului in cladirea fostei Manastiri franciscane s-a infiintat cea de-a treia sectie – cea de Etnografie si Arta. Muzeul a avut timp de cativa ani o filiala in comuna Biertan, insa in 1960 aceasta s-a inchis definitiv si obiectele au fost transferate la Medias. Muzeul a primit dupa […]

  • Sinagoga Medias

    Sinagoga Mediaș a fost construită în anul 1896 și ulterior i s-au alăturat clădirea cunoscută drept Casa Rabinului și clădirea școlii evreiești, care are la demisol o mikvah (baia rituală), cunoscută medieșenilor drept baia comunală, întrucât după Cel de-al Doilea Război Mondial, baia rituală a comunității evreiești a fost împărțită în două – o parte pentru uzul comunității, iar o alta pentru uz public. 
De obicei cartierele evreiești erau construite la periferia orașului; și în acest caz sinagoga se găsește în imediata vecinătate a zidurilor burgului medieval.
 Clădirea este considerată o sinagogă de dimensiuni medii datorită mărimii și capacității sale), ieșind mult în evidență față de clădirile din zonă prin stilul și decorațiunile sale. 
Interiorul este împărțit în două secțiuni: zona de intrare și sala de ceremonii.
 Zona de intrare se împarte în vestibul, o încăpere mică pentru studierea Torei și casa scării pe unde femeile urcau în balcon.
 Sala […]

Testimonials  |  Info: There are no items created, add some please.

Vrei sa primesti evenimentele si noutatile
pe e-mail?

Aboneaza-te la newsletterul nostru si te asiguri ca nu pierzi nicio oportunitate!