Turnurile medievale, situate de-a lungul zidului castelului orasului, stau de veche si in zilele noastre.

Turnul Pietrarilor  este pozitionat in partea de nord a fortificatiei si avand rol de poarta, acest turn a fost in grija breslei pietrarilor si a zidarilor.
Construit intre anii 1507 si 1534 acest turn are o inaltime de 25.8 m.In anul 1705 turnul este puternic afectat in urma invaziei armatei curutilor, 40 de ani mai tarziu turnul fiind renovat. Cu ocazia renovarii a fost depus un document in acest turn, pe care scria ca „turnul s-a ridicat din ruinele sale asemenea pasarii Phoenix din propria sa cenusa”. In urma reparatiilor din secolul al XVIII-lea elementele arhitecturale ale turnului au fost modificate, find inlocuite cu elemente pentru sporirea gradului defensive al cladirii. Golurile clasice de tragere au fost inlocuite cu cele in forma de cheie ce puteau fi utilizate de arme de foc, iar panta acoperisului a fost modificata. Dupa aproape cinci secole Turnul Pietrarilor isi pastreaza stilul, desi orasul a suferit multe schimbari.

Turnul Mariei este pozitionat in partea sud-estica a fortificatiei, acest turn se diferentiaza de celelalte prin silueta lui eleganta si crenelurile sale.
La parter, in incaperea boltita semicilindric, folosita in evul mediu drept capela, se pastreaza fresce reprezentand „Coborarea de pe cruce”, „Mielul cu stindardul” si de jur imprejur atributele celor patru evanghelisti.
Fragmente pictate exista si pe peretii  incaperii de la primul etaj si tot turnului se crede ca ii apartine si „Rastignirea” vizibila azi in interiorul biroului parohial.Partea superioara a edificiului este construita din caramida si incheiata in asa zisa forma „in pupitru”, avand o singura parte aliniata spre interiorul cetatii.  Aceasta parte apartine unei refaceri de dupa anul 1500.Dupa adoptarea religiei luterane acest turn a folosit si drept camera de tortura.
Una dintre legende spune ca insusi Vlad Tepes a fost incarcerat in acest turn pentru cateva ore de catre Matei Corvin, pe atunci rege al Ungariei, in drumul spre inchisoarea de la Visegrad, de langa Budapesta in 1476. Accesul la acest turn se face prin strada Johannes Honterus, el fiind plasat in curtea Castelului.

Turnul Funarilor  este alipit casei natale a lui St. L. Roth in Piata Castelului. Numele este dat de breasla careia ii era dat in grija.
Este construit pe cinci nivele, legatura dintre primele doua realizandu-se printr-o scara spiralata de piatra foarte ingusta si abrupta.Ultimul nivel este prevazut cu guri de aruncare construite deasupra consolelor. In urma epidemiei de ciuma in care au disparut membrii breslei funarilor, breasla curelarilor a solicitat senatului cedarea turnului. In secolul al XIX-lea devine „turn al slaninii” unde comunitatea saseasca isi depozita slanina afumata. In ultimii ani acest turn a devenit depozit al arhivei Bisericii Evanghelice Sf Margareta, gasindu-se aici biblii vechi de cateva sute de ani, imbracate in piele sau scoarta de copac.

Turnul Clopotelor este pozitionat  pe latura vestica a Castelului. Turnul avea rol de turn de poarta, grilajul mobil cu care era prevazut  blocand in acele vremuri accesul in cetate. Turnul are o forma prismatica si se inalta pe sapte niveluri, iar acoperisul  este piramidal.
Accesul spre nivelurile superioare se face pe scari de lemn cu exceptia situatiei dintre primele doua etaje , unde o scara este construita in interiorul zidului
Apararea turnului se facea cu intermediul meterezelor inguste de la etajele IV – VI, dar si de la nivelul drumului de straja al ultimului etaj.
Ultimul etaj este prevazut cu o galerie de lemn exterioara in care se pastreaza clopotele bisericii. Cel mai vechi dintre acestea dateaza din 1449.
Gangul de sub acest turn, prin care se intra in curtea Bisericii este boltit si cotit din ratiuni de aparare, gratare de lemn sau fier putand fi coborate din lacasuri special, ascunse in grosimea zidurilor. Atat la intrare cat si la iesire sunt incastrati in zidul acestui gang bolovani de rau pentru a-l proteja de atingerea carutelor.

Pozitionat pe latura sudica a castelului fortificat, Turnul Croitorilor este un turn de flancare ce isi are numele dupa breasla careia ii apartinea. Semnul acestei bresle a fost amplasat in varful turnului. Acest turn se deosebeste de cel al Funarilor prin forma mai alungita a gurilor de aruncare si lipsa ferestrelor de tragere de deasupra acestora. La ultimul nivel este prevazut cu o serie de guri de aruncare, evidentiate de console de sustinere si arce care le incadreaza. Gurile de aruncare sunt scoase in consola, prin acestea se arunca apa fierbinte sau grasime pentru apararea cetatii.
Trei dintre incaperile sale au fost folosite, in cursul evului mediu, drept inchisoare.
Turnul a fost incorporat, partial, in edificiul primariei vechi, reconstruit dupa anul 1583 cu fonduri cedate orasului de catre principele Stefan Bathory.

Comments

comments