Primăria Municipiului Mediaș organizează pentru prima dată în orașul nostru, Concursul Naţional de Lectură „BĂTĂLIA CĂRŢILOR”.

Evenimentul de lansare va avea loc cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Poeziei, marți, 21 martie 2017, ora 14.00, la Biblioteca Municipală ,,St. L. Roth’’ și va începe cu un moment poetic, deoarece ziua de 21 martie este considerată de UNESCO ca o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.

Concursul Naţional de Lectură „BĂTĂLIA CĂRŢILOR”, aflat la a patra ediție la nivel național, are ca scop stimularea lecturii în rândul copiilor, adolescenţilor și adulților și se va derula în perioada martie – septembrie 2017, sub egida Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), fiind organizat în mai multe biblioteci publice din ţară.
Prin acest concurs vor fi popularizate cărţile destinate cititorilor interesați începând cu vârsta de 11 ani, punându-se accent pe însuşirea de către participanţi a competenţelor de lectură: înţelegerea textelor literare, capacitatea de a le reflecta, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii asupra acestora.


La acest concurs pot participa copiii între 11-13 ani, adolescenţii cu vârste cuprinse între 14-18 ani, dar și adulții, respectiv seniorii care au sau vor deține Fișă electronică la Bibliotecă.
Pentru a ajunge în faza finală, participanţii trebuie să lectureze cele 10 cărţi, în limba română, din listele recomandate până la sfârşitul lunii septembrie şi să predea fişele de lectură completate, odată cu predarea cărţii lecturate.
Fişele de lectură vor fi evaluate de către o Comisie din care vor face parte profesori, bibliotecari, scriitori şi elevi câştigători ai Olimpiadelor de limba și literatura română.


Etapa finală organizată la Biblioteca Municipală ,,St. L. Roth’’ va avea loc în luna octombrie şi va cuprinde dezbaterea ,,Convinge-mă să citesc!’’ (în cadrul căreia participanţii vor susţine cartea preferată şi vor răspunde la întrebări pe marginea cărţilor citite), jurizarea şi festivitatea de premiere.
Sub genericul ,,Lectura vă face învingători” vor fi acordate premii finaliştilor concursului. Se vor acorda, de asemenea premii pentru „Cea mai bună fişă de lectură”, pentru „Cea mai bună pledoarie pentru cartea preferată”, pentru „Cititorul anului” şi pentru „Cartea anului”.
Finaliștii concursului vor putea participa la faza județeană, respectiv la cea națională a Concursului Naţional de Lectură „BĂTĂLIA CĂRŢILOR”.

Parteneri ai acestui eveniment sunt ANBPR, Biblioteca Județeană ,,O. Goga’’ din Cluj Napoca, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, instituțiile de învățământ din Mediaș, Asociația Ordinul Cavalerilor de Mediaș, CITO și Generali Asigurări.

Program lansare Concurs Național de Lectură ,,Bătălia Cărților’’:
Ora 15.00 – Prezentare Concurs Național de Lectură ,,Bătălia Cărților’’
Ora 15.15 – Moment poetic susținut de elevi medieșeni
Ora 15.30 – Cum este să locuiești într-un Regat al Poveștilor ? – Moment artistic susținut de Asociația Ordinul Cavalerilor de Mediaș
Ora 15.45 – Beneficiile cititului și 25 de motive ca să rămâi toată viața un cititor împătimit
Ora16.00 – Închiderea evenimentului

Comments

comments

Location: Biblioteca Municipala St. L. Roth Medias

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

Loading…
  • Casa Gazelor Naturale Medias

    Casa Gazelor Naturale fost inaugurata de catre compania Romgaz in anul 2010, fiind amplasata in mijlocul unui frumos parc natural. Inaugurarea a avut loc cu ocazia implinirii a 100 de ani de la prima sonda comerciala de gaze naturale din Romania. Este locul unde se valorifica trecutul istoric al gazelor naturale, se consulta lucrari de specialitate, se pot organiza:  conferinte, simpozioane, cursuri, mese rotunde si intalniri de afaceri. Se gasesc exponate specifice sectorului gazifer, manuscrise si documente de referinta, moment foto – video de istorie a industriei, harta digitala interactive a ramurilor industriei gazifere, biblioteca de carte tehnica si lucrari stiintifice, colectie de carote si minerale. Misiunea Centrului este de a culege informatii si de a organiza activitati de diseminare; perfectionarea si implicarea in activitatea de cercetare si elaborare a materialelor privind sectorul gazelor naturale; schimbarea perceptiei asupra rolului pe care gazele l-au avut si il au in viata oamenilor; […]

  • Muzeul Municipal Medias

    Muzeul isi are inceputul in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, dar fondarea sa este definitivata in 1901. A fost obiectul preocuparii unor profesori de la gimanziul mediesan,  apoi comitetul format pentru patronarea sa a solicitat trecerea lui in proprietatea Bisericii Evanghelice. Dupa preluarea colectiei sale de catre liceul german in anul 1906, incepand cu anul 1922 acesta s-a numit „Museum Alt Mediasch”S-au succedat: in anul 1949 transferarea sa in cladirea „Ateneului popular”  sub denumirea de Muzeul Raional „Nicolae Balcescu”,  apoi in 1961 prin extinderea cu 3 incaperi s-a infiintat sectia de Stiintele naturii, iar in 1970 o data cu stabilirea muzeului in cladirea fostei Manastiri franciscane s-a infiintat cea de-a treia sectie – cea de Etnografie si Arta. Muzeul a avut timp de cativa ani o filiala in comuna Biertan, insa in 1960 aceasta s-a inchis definitiv si obiectele au fost transferate la Medias. Muzeul a primit dupa […]

  • Sinagoga Medias

    Sinagoga Mediaș a fost construită în anul 1896 și ulterior i s-au alăturat clădirea cunoscută drept Casa Rabinului și clădirea școlii evreiești, care are la demisol o mikvah (baia rituală), cunoscută medieșenilor drept baia comunală, întrucât după Cel de-al Doilea Război Mondial, baia rituală a comunității evreiești a fost împărțită în două – o parte pentru uzul comunității, iar o alta pentru uz public. 
De obicei cartierele evreiești erau construite la periferia orașului; și în acest caz sinagoga se găsește în imediata vecinătate a zidurilor burgului medieval.
 Clădirea este considerată o sinagogă de dimensiuni medii datorită mărimii și capacității sale), ieșind mult în evidență față de clădirile din zonă prin stilul și decorațiunile sale. 
Interiorul este împărțit în două secțiuni: zona de intrare și sala de ceremonii.
 Zona de intrare se împarte în vestibul, o încăpere mică pentru studierea Torei și casa scării pe unde femeile urcau în balcon.
 Sala […]

Testimonials  |  Info: There are no items created, add some please.

Vrei sa primesti evenimentele si noutatile
pe e-mail?

Aboneaza-te la newsletterul nostru si te asiguri ca nu pierzi nicio oportunitate!