Primăria Municipiului Mediaș organizează în săptămâna 20 – 24 martie 2017 o serie de evenimente dedicate francofoniei atât la Biblioteca Municipală ,,St.L. Roth” Mediaș, cât și la Colegiul Tehnic Mediensis și Școala Gimnazială Nr. 8 ,,C.I. Motaș”.

Proiectul ,Literatură și pictură’’ susține o parte dintre obiectivele francofoniei, punând accentul pe promovarea limbii franceze şi a diversităţii culturale şi lingvistice.

Primele activități vor începe în data de 20 martie, ora 10.00 și se vor desfășura la Colegiul Tehnic Mediensis. Tinerii vor afla ce înseamnă să aparţii aceleiaşi comunităţi şi să împărtăşeşti valorile culturale, ştiinţifice, economice. Tot în data de 20 martie, de la ora 16.00, Asociația Fran Mediensis va organiza la Bibliotecă, în Sala de Conferințe o serie de manifestări sub titlul Festivalul Francofoniei. În data de 21 martie, în cele trei locații partenere: Biblioteca Municipală ,,St.L. Roth”, Școala”C.I. Motaș” și Colegiul Tehnic Mediensis vor fi organizate Expoziții de promovare a Francofoniei care vor cuprinde cărți, afișe, harta Lumii Francofone, cu imagini din țările membre și drapelele acestora. Ziua Internațională a Francofoniei va fi marcată la Biblioteca Municipală ,,St.L. Roth” Mediaș în data de 22 martie, de la ora 13.00, în parteneriat cu instituțiile de învățământ și Asociația „Ille-et-Vilaine”- Casa Franceză prin prezentări susținute atât de către profesori, cât și de către elevi.

Totodată va fi organizat un Concurs de cunoștințe despre Francofonie, la care se vor întrece două echipe formate din elevi din clasele V-VIII. În data de 23 martie, Școala Gimnazială ,,C.I. Motaș” va găzdui călătorii imaginare în țările francofone, iar în data de 24 martie la Colegiul Tehnic Mediensis, tinerii vor prezenta rețete din ,,Bucătăria franceză”, vor vota cele mai frumoase piese franțuzești, vor afla informații despre genialul copil al culturii române, scriitoarea Iulia Hașdeu. Pentru a rămâne în spiritul parizian, vor fi prezentate și 10 expresii amuzante pe care atât cei mici, cât și cei mari le vor învăța și le vor putea folosi în orice situație. Toți participanții la Săptămâna Francofoniei vor primi o listă cu scriitori francezi de ieri și de azi ale căror opere nu ar trebui să lipsească din biblioteca fiecăruia dintre noi!

Comments

comments

Location: Biblioteca Municipala St. L. Roth Medias

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

Loading…
  • Casa Gazelor Naturale Medias

    Casa Gazelor Naturale fost inaugurata de catre compania Romgaz in anul 2010, fiind amplasata in mijlocul unui frumos parc natural. Inaugurarea a avut loc cu ocazia implinirii a 100 de ani de la prima sonda comerciala de gaze naturale din Romania. Este locul unde se valorifica trecutul istoric al gazelor naturale, se consulta lucrari de specialitate, se pot organiza:  conferinte, simpozioane, cursuri, mese rotunde si intalniri de afaceri. Se gasesc exponate specifice sectorului gazifer, manuscrise si documente de referinta, moment foto – video de istorie a industriei, harta digitala interactive a ramurilor industriei gazifere, biblioteca de carte tehnica si lucrari stiintifice, colectie de carote si minerale. Misiunea Centrului este de a culege informatii si de a organiza activitati de diseminare; perfectionarea si implicarea in activitatea de cercetare si elaborare a materialelor privind sectorul gazelor naturale; schimbarea perceptiei asupra rolului pe care gazele l-au avut si il au in viata oamenilor; […]

  • Muzeul Municipal Medias

    Muzeul isi are inceputul in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, dar fondarea sa este definitivata in 1901. A fost obiectul preocuparii unor profesori de la gimanziul mediesan,  apoi comitetul format pentru patronarea sa a solicitat trecerea lui in proprietatea Bisericii Evanghelice. Dupa preluarea colectiei sale de catre liceul german in anul 1906, incepand cu anul 1922 acesta s-a numit „Museum Alt Mediasch”S-au succedat: in anul 1949 transferarea sa in cladirea „Ateneului popular”  sub denumirea de Muzeul Raional „Nicolae Balcescu”,  apoi in 1961 prin extinderea cu 3 incaperi s-a infiintat sectia de Stiintele naturii, iar in 1970 o data cu stabilirea muzeului in cladirea fostei Manastiri franciscane s-a infiintat cea de-a treia sectie – cea de Etnografie si Arta. Muzeul a avut timp de cativa ani o filiala in comuna Biertan, insa in 1960 aceasta s-a inchis definitiv si obiectele au fost transferate la Medias. Muzeul a primit dupa […]

  • Sinagoga Medias

    Sinagoga Mediaș a fost construită în anul 1896 și ulterior i s-au alăturat clădirea cunoscută drept Casa Rabinului și clădirea școlii evreiești, care are la demisol o mikvah (baia rituală), cunoscută medieșenilor drept baia comunală, întrucât după Cel de-al Doilea Război Mondial, baia rituală a comunității evreiești a fost împărțită în două – o parte pentru uzul comunității, iar o alta pentru uz public. 
De obicei cartierele evreiești erau construite la periferia orașului; și în acest caz sinagoga se găsește în imediata vecinătate a zidurilor burgului medieval.
 Clădirea este considerată o sinagogă de dimensiuni medii datorită mărimii și capacității sale), ieșind mult în evidență față de clădirile din zonă prin stilul și decorațiunile sale. 
Interiorul este împărțit în două secțiuni: zona de intrare și sala de ceremonii.
 Zona de intrare se împarte în vestibul, o încăpere mică pentru studierea Torei și casa scării pe unde femeile urcau în balcon.
 Sala […]

Testimonials  |  Info: There are no items created, add some please.

Vrei sa primesti evenimentele si noutatile
pe e-mail?

Aboneaza-te la newsletterul nostru si te asiguri ca nu pierzi nicio oportunitate!