„Mediaș, Cetate Medievală“ a ajuns la cea de-a XIX-a ediție. Mediaș – Tradiții, istorie și gastronomie vă invită în data de 07.07.2023 – 09.07.2023 la Festivalul Mediaș, Cetate Medievală.

Primăria Municipiului Mediaș va organiza în perioada 7 – 9 iulie 2023 o nouă ediție a tradiționalului festival ,,Mediaș, Cetate Medievală”, ajuns anul acesta la cea de-a XIX- a ediție. Pe perioada celor trei zile de desfășurare a evenimentului, din programul pregătit de către organizatori nu vor lipsi scenete de teatru, concerte de muzică medievală și renascentistă, expoziții, ateliere de gastronomie, demonstrații ale ordinelor cavalerești, animație stradală și multe alte surprize.
Deschiderea târgului de meșteșugari va avea loc vineri, 7 iulie, de la ora 13:00, la Hanul Greweln, principalul loc de desfășurare al întregului eveniment. Punctul de atracție al zilei de vineri va fi Parada Medievală, care va începe în Piața Corneliu Coposu, la ora 20:00, și va avea ca punct final al traseului Hanul Greweln.
Ca element de noutate în cadrul festivalului, la Muzeul Municipal Mediaș se va desfășura sâmbătă, 8 iulie, începând cu ora 18:00, o ceremonie nobiliară, urmată de „Straja Cetății Mediaș“, alături de călăreții Antares.
Festivalul ,,Mediaș, Cetate Medievală” readuce la viață, prin intermediul ordinelor cavalerești, meșteșugarilor și artiștilor prezenți legendele, dansurile și cântecele medievale alături de faptele de arme și luptele cavalerești ale Evului Mediu.

Programul integral al evenimentului este următorul:
Vineri, 7 iulie 2023
13.00 – Deschiderea târgului de meșteșugari
17.00 – Prezentarea meșteșugarilor
18:00 – Zânele Silvane – Zânele și forța lor tămăduitoare
19.00 – Pregătire de paradă
20:00 – Parada Medievală – de la Primăria Mediaș (Piața Corneliu Coposu), cu prezentarea artiștilor și asociațiilor de reconstituire istorică
20.50 – Prezentarea participanților și a programului
21:00 – Concert Cimpoierii din Transilvania
22:00 – Închiderea taberelor medievale
Sâmbătă, 8 iulie 2023
11.00 – Prezentarea participanților și a programului
Ateliere meșteșugărești, demonstrații de luptă la taberele medievale
14:30 – Nosa – dansuri medievale
15:00 – Concert Huniade Cantores
15:50 – Truverii – farse medievale – Farsa Elixirului
16:10 – Zânele Silvane – Inițiere în arta Zânelor Silvane
16:40 – Truverii – farse medievale – Farsa Cuvei
17.00 – Anacronism – Manevre și tehnici de luptă
17.30 – Paladinii de Terra Medies – spectacol interactiv cu publicul
18.00 – Ceremonie Nobiliară la Muzeul Municipal Mediaș, Straja Cetății Mediaș alături de călăreții Antares
18.30 – Străjerii Cetății Bistrița – spectacol interactiv cu publicul
19:00 – Nosa – dansuri medievale
19.30 – Ignis Vultus – Armele de foc ale secolului XV
20.00 – Ciocnirea civilizațiilor – invazia otomană a Transilvaniei, demonstrația de luptă cu participarea tuturor combatanților
20:30 – Zânele Silvane – Dansuri, vrajă și descântec
21.00 – Concert Truverii – Trubadur călător prin Europa
22.00 – Spectacol cu foc Fire Dreams
Duminică, 9 iulie 2023
11.00 – Prezentarea participanților și a programului
Ateliere meșteșugărești, demonstrații de luptă
15.00 – Concert Cimpoierii din Transilvania
14.50 – Străjerii Cetății Bistrița – Teatru medieval
15.30 – Nosa – Atelier de dansuri medievale
16.30 – Anacronism – Jocuri Medievale
17:30 – TerraUltrasilvana – demonstrații de arme
18:00 – Conflictul etern – demonstrații de luptă între otomani și transilvăneni, prezentarea armelor de foc
18.30 – Nosa – dansuri medievale
19.00 – Ceremonia de închidere a Festivalului ,,Mediaș – Cetate Medievală“
19:10 – Zânele Silvane – Călătorie în lumea Zânelor Tămăduitoare
20:30 – Concert Truverii – De drag de domnițe
21.30 – Spectacol cu foc – Fire Dreams

Comments

comments

Location: Hanul Greweln

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

Loading…
  • Casa Gazelor Naturale Medias

    Casa Gazelor Naturale fost inaugurata de catre compania Romgaz in anul 2010, fiind amplasata in mijlocul unui frumos parc natural. Inaugurarea a avut loc cu ocazia implinirii a 100 de ani de la prima sonda comerciala de gaze naturale din Romania. Este locul unde se valorifica trecutul istoric al gazelor naturale, se consulta lucrari de specialitate, se pot organiza:  conferinte, simpozioane, cursuri, mese rotunde si intalniri de afaceri. Se gasesc exponate specifice sectorului gazifer, manuscrise si documente de referinta, moment foto – video de istorie a industriei, harta digitala interactive a ramurilor industriei gazifere, biblioteca de carte tehnica si lucrari stiintifice, colectie de carote si minerale. Misiunea Centrului este de a culege informatii si de a organiza activitati de diseminare; perfectionarea si implicarea in activitatea de cercetare si elaborare a materialelor privind sectorul gazelor naturale; schimbarea perceptiei asupra rolului pe care gazele l-au avut si il au in viata oamenilor; […]

  • Muzeul Municipal Medias

    Muzeul isi are inceputul in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, dar fondarea sa este definitivata in 1901. A fost obiectul preocuparii unor profesori de la gimanziul mediesan,  apoi comitetul format pentru patronarea sa a solicitat trecerea lui in proprietatea Bisericii Evanghelice. Dupa preluarea colectiei sale de catre liceul german in anul 1906, incepand cu anul 1922 acesta s-a numit „Museum Alt Mediasch”S-au succedat: in anul 1949 transferarea sa in cladirea „Ateneului popular”  sub denumirea de Muzeul Raional „Nicolae Balcescu”,  apoi in 1961 prin extinderea cu 3 incaperi s-a infiintat sectia de Stiintele naturii, iar in 1970 o data cu stabilirea muzeului in cladirea fostei Manastiri franciscane s-a infiintat cea de-a treia sectie – cea de Etnografie si Arta. Muzeul a avut timp de cativa ani o filiala in comuna Biertan, insa in 1960 aceasta s-a inchis definitiv si obiectele au fost transferate la Medias. Muzeul a primit dupa […]

  • Sinagoga Medias

    Sinagoga Mediaș a fost construită în anul 1896 și ulterior i s-au alăturat clădirea cunoscută drept Casa Rabinului și clădirea școlii evreiești, care are la demisol o mikvah (baia rituală), cunoscută medieșenilor drept baia comunală, întrucât după Cel de-al Doilea Război Mondial, baia rituală a comunității evreiești a fost împărțită în două – o parte pentru uzul comunității, iar o alta pentru uz public. 
De obicei cartierele evreiești erau construite la periferia orașului; și în acest caz sinagoga se găsește în imediata vecinătate a zidurilor burgului medieval.
 Clădirea este considerată o sinagogă de dimensiuni medii datorită mărimii și capacității sale), ieșind mult în evidență față de clădirile din zonă prin stilul și decorațiunile sale. 
Interiorul este împărțit în două secțiuni: zona de intrare și sala de ceremonii.
 Zona de intrare se împarte în vestibul, o încăpere mică pentru studierea Torei și casa scării pe unde femeile urcau în balcon.
 Sala […]

Testimonials  |  Info: There are no items created, add some please.

Vrei sa primesti evenimentele si noutatile
pe e-mail?

Aboneaza-te la newsletterul nostru si te asiguri ca nu pierzi nicio oportunitate!